Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Υποχρεώσεις επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΑ-ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ)

Πολλά τα δικαιώματα των επιβατών, όμως έχουν ...και υποχρεώσεις. Τις οποίες συχνά ξεχνούν. Με πιο συχνή περίπτωση αυτή της... φθοράς των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα σκισμένα καθίσματα. Ξεχνούν επίσης συχνά, ότι βασική υποχρέωση του επιβάτη είναι να μην ενοχλεί τους άλλους επιβάτες "καθ οιονδήποτε τρόπο".


Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ (το 2023)

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 181/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2011 «για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004» (ΕΕ L 55 της 28.2.2011)

και την Υπουργική Απόφαση Α27733/2213, με την οποία ενσωματώθηκε ο ανωτέρω κανονισμός στην Εθνική Νομοθεσία με τίτλο "Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτα− κτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (Λεωφορεία) και μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρι− κό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ)", που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 1181/19-6-2015, μεταξύ άλλων:

ΑΡΘΡΟ 4

 3. Οι επιβάτες οφείλουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησής τους με τα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς και μέσα σταθερής τροχιάς αλλά και κατά την παραμονή τους στους σταθμούς, όπως: 

− Συμπεριφέρονται με ευπρέπεια και ευγένεια στο Προσωπικό Κίνησης αλλά και στους συνεπιβάτες τους αποφεύγοντας διαπληκτισμούς και εντάσεις. Δεν επιτρέπεται να καπνίζουν, να θορυβούν (π.χ. να χρησιμοποιούν ραδιόφωνο ανοικτής ακρόασης), να φέρονται με τρόπο ανάρμοστο, προκλητικό ή απειλητικό και να ενοχλούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τους λοιπούς επιβάτες. 


− Να μην παρεμποδίζουν το Προσωπικό Κίνησης στην εκτέλεση των καθηκόντων του και να συμμορφώνονται προς τυχόν υποδείξεις αυτού προς διευκόλυνση την κανονικής εκτέλεσης αυτών. 

− Συνδράμουν τους χρήζοντες βοηθείας, λ.χ. άτομα με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα, ηλικιωμένους, και παραχωρούν τη θέση τους σε αυτούς. 

− Να μην εμποδίζουν την άνοδο ή κάθοδο, είσοδο ή έξοδο των λοιπών επιβατών. 

Να μην κάνουν άσκοπη χρήση του εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης που προορίζεται για το επιβατικό κοινό, παρά μόνο εάν τούτο είναι απολύτως αναγκαίο. 

− Να μην προσεγγίζουν, εισέρχονται ή παραμένουν σε οχήματα/ συρμούς ή εγκαταστάσεις όπου υπάρχει σχετική απαγορευτική σήμανση. 

− Δεν ρίπτουν αντικείμενα εντός ή εκτός των οχημάτων, δεν ρυπαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα οχήματα, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές των συγκοινωνιακών φορέων, δεν καταστρέφουν ούτε φθείρουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εξοπλισμό, μέρος ή εξάρτημα οχήματος/ συρμού, εγκατάσταση, τεχνικό έργο, μηχάνημα, εργαλείο, αντικείμενο ιδιοκτησίας τους ή εκμισθωμένου από αυτούς. 

− Δεν επικολλούν αυτοκόλλητα, δεν διανέμουν έντυπο υλικό, δεν εμπορεύονται αγαθά, δεν τελούν προπαγάνδα οποιασδήποτε μορφής, δεν ανακρούουν μουσικά όργανα και δεν επαιτούν. 

− Τηρούν τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

........................................................................................................................................

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:

Τι ισχύει για τη μεταφορά ποδηλάτου με ΚΤΕΛ, αστικά, Μετρό και Τραμ

Επιτρέπονται τα σκυλιά στα αστικά λεωφορεία ΟΑΣΘ, ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ κλπ;





sakisgeorgiadis