Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΚΤΕΛ : Διευκρινίσεις για χορήγηση έκπτωσης 50% σε καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΤΕΛ (ΠΟΑΥΣ):
Α.Π. 7892 / 21-2-2023

Με αφορμή ερωτημάτων σχετικά με το ύψος της δικαιούμενης παροχής έκπτωσης σε ποσοστό 50% για καταρτιζόμενους Δημοσίων ΙΕΚ διευκρινίζονται τα εξής:

α) Σύμφωνα με την α' σχετική ΚΥΑ καθίστανται δικαιούχοι μαζί με τους φοιτητές των ΑΕΙ και οι καταρτιζόμενοι των Δημοσίων ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας (άρθρο 1 παρ. 1), στους οποίους χορηγείται έκπτωση 50% στις υπεραστικές γραμμές που συνδέουν την έδρα του τμήματος του (ΕΚ που φοιτούν με τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και 25% στις υπόλοιπες υπεραστικές γραμμές της χώρας.

Για τις ανωτέρω μετακινήσεις υφίσταται υποχρέωση αποζημίωσης που καθορίζεται με άλλη ΚΥΑ, την οποία λαμβάνετε κατά καιρούς.

β) Με τα β και γ σχετικά έγγραφα σας ενημερώσαμε ότι μέχρι να χορηγηθεί από το Υπουργείο Παιδείας στους ανωτέρω καταρτιζόμενους ταυτότητα ή έξυπνη κάρτα για την μετακίνησή τους θα πρέπει να γίνονται δεκτές από τα αρμόδια όργανά σας η βεβαίωση εγγραφής ή η βεβαίωση φοίτησής τους για τη χορήγηση της προβλεπόμενης έκπτωσης,

γ) Για τους υπόλοιπους καταρτιζόμενους Δημοσίων ΙΕΚ αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (π.χ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού> Υγείας, κ.λπ.) που δεν έχει εκδοθεί σχετική ΚΥΑ ή για καταρτιζόμενους διαφόρων ιδιωτικών ΙΕΚ ή μαθητευόμενους εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών σαφώς εναπόκειται στη Διοίκηση κάθε ΚΤΕΛ να χορηγεί την έκπτωση που επιθυμεί και με τον τρόπο που η ίδια αποφασίζει στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η ίδια, συμφωνα με την ισχύουσα απόφαση του κομίστρου 69088/4971/2015 (72498) (άρθρο 6 παρ. 7), ως τροποποιήθηκε με παρ. 2 της 87003/4007/2019 (Β'3668) όμοιας.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι με το υπ' αριθ. 7201/4-8-2021 έγγραφό μας, με το οποίο σας κοινοποιήσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση διαφόρων κατηγοριών προσώπων, διευκρινίσαμε ότι με το πλαίσιο αυτό δεν θίγονται οι οικειοθελείς αποφάσεις των Δ.Σ. κάθε ΚΤΕΛ για διάφορες παροχές τέτοιων μετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από το συνημμένο υπόδειγμα βεβαίωσης φοίτησης (σπουδών) Δημ. ΙΕΚ, στον τίτλο αυτής (άνω αριστερά) αναγράφεται το αρμόδιο Υπουργείο, που εν προκειμένω είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.




sakisgeorgiadis