Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Εντός των ημερών το PIN του διαγωνισμού των γραμμών του ΟΑΣΘ και του ΟΑΣΑ

Οι αναθέτουσες αρχές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ για την Αθήνα και ΟΣΕΘ για τη Θεσσαλονίκη), εργάζονται μεθοδικά για ..τους επικείμενους διαγωνισμούς για την ανάθεση γραμμών σε ιδιώτες παρόχους συγκοινωνίας, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με τις διαδικασίες του Ν.4974/22 και κατά πάσα πιθανότητα με την ανοιχτή διαδικασία και θα είναι διεθνείς

41 γραμμές του ΟΑΣΘ - 70 του ΟΑΣΑ

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα προηγηθεί ο διαγωνισμός της Θεσσαλονίκης, για 41 αστικές γραμμές και θα ακουλουθήσει ο διαγωνισμός για τις 70 περίπου γραμμές του ΟΑΣΑ, που θα "βγουν" σε διαγωνισμό.

Γιατί ενημερώνεται η Ε.Ε.

Στην παρ.9 του άρθρου 14 του Ν.4974/22 , προβλέπεται ότι:

"Η αρμόδια αρχή, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 1370/2007, προβαίνει στη δημοσίευση των πληροφοριών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον ένα (1) έτος πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού και δημοσιοποιεί τις ίδιες πληροφορίες και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, όπως ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ή δημοσιεύσεις στον τύπο."

Τις επόμενες βδομάδες θα αποσταλεί το PIN ( Προκαταρκτική Προκήρυξη -Prior Information Notice), στην Επίσημη  Εφημερίδα της Ε.Ε.


Η δημοσίευση προκηρύξεων/γνωστοποιήσεων γίνεται σε τρία στάδια κατά τη διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού, ως εξής: 

Προκαταρκτική Προκήρυξη (Prior Information Notice – PIN) 

Η Προκαταρκτική Προκήρυξη (PIN) αποτελεί μηχανισμό αρχικής ειδοποίησης, προκειμένου οι οικονομικοί φορείς να ενημερωθούν ότι επίκειται Προκήρυξη Διαγωνισμού. Η Προκαταρκτική Προκήρυξη περιλαμβάνει πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά Έργου για το οποίο πρόκειται να συναφθεί σύμβαση εντός των επόμενων 12 μηνών.   
Η δημοσίευση Προκαταρκτικής Προκήρυξης (PIN) στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ βοηθά τις Αναθέτουσες Αρχές να επιτύχουν μεγαλύτερη διαφάνεια, και επιτρέπει  στους οικονομικούς φορείς να προετοιμαστούν εκ των προτέρων για επικείμενες συμβάσεις. Επιτρέπει επίσης στις Αναθέτουσες Αρχές να ορίσουν μικρότερους χρόνους για την υποβολή των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος ή των Προσφορών. 

Προκήρυξη Διαγωνισμού (Contract Notice) 

Όταν για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού χρησιμοποιείται η ανοικτή διαδικασία, η Προκήρυξη λειτουργεί ως πρόσκληση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία. Όπου χρησιμοποιείται η κλειστή διαδικασία, η Προκήρυξη επιτρέπει στους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος.   
Οι Αναθέτουσες Αρχές χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων για τη δημοσίευση των προκηρύξεων τους 

Γνωστοποίηση Ανάθεσης Σύμβασης (Contract Award Notice) 

Η Γνωστοποίηση ανάθεσης σύμβασης θα πρέπει να δημοσιεύεται για όλες τις συμβάσεις που ανατίθενται μετά από δημοσίευση διαγωνισμού. Η ίδια υποχρέωση ισχύει για τους διαγωνισμούς που ανατίθενται μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση. Η Γνωστοποίηση παρέχει πληροφορίες για την ανάθεση της σύμβασης, την αξία της σύμβασης και τον επιτυχόντα οικονομικό φορέα.



Είδη διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς

Ο συνήθης τρόπος ανάθεσης συμβάσεων είναι με τη διενέργεια διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν διάφορα είδη διαδικασιών για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ανοικτή διαδικασία

Σε μια ανοικτή διαδικασία, οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει πλήρη προσφορά. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται συχνότερα απ' όλες τις άλλες.

Κλειστή διαδικασία

Σε μια κλειστή διαδικασία μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, αλλά μόνον όσοι προεπιλεγούν μπορούν να υποβάλουν προσφορές.

Διαδικασία με διαπραγμάτευση ανταγωνιστικού χαρακτήρα

Στις διαδικασίες με διαπραγμάτευση ανταγωνιστικού χαρακτήρα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, αλλά μόνον όσοι προεπιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν αρχικές προσφορές και να λάβουν μέρος σε διαπραγμάτευση.

Οι αναθέτοντες φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία μόνον όταν οι διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίες λόγω της ειδικής ή πολύπλοκης φύσης της προμήθειας· ωστόσο, για τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών είναι η πάγια διαδικασία.

Σάκης Γεωργιάδης, 15/2/2023

sakisgeorgiadis