Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Η Polinde τεχνικός σύμβουλος στο μεγάλο έργο "Βελτίωση Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Προμήθεια Λεωφορείων”

 Εγκρίνουμε, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ν. 4412/2016, όπως ισχύει, το από..... 02.02.2023 Πρακτικό ΙΙΙ (ελέγχου δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου) της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών «Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποβολή πλήρους Φακέλου Μεγάλου Έργου για τη δράση “Βελτίωση Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Προμήθεια Λεωφορείων”».

Β. Την κατακύρωση του αποτελέσματος αξιολόγησης των προσφορών για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών «Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποβολή πλήρους Φακέλου Μεγάλου Έργου για τη δράση “Βελτίωση Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Προμήθεια Λεωφορείων”», στον οικονομικό φορέα με την επωνυμία «POLINDE Ε.Ε.», με έδρα στο Χαλάνδρι, Γρίβα 22, Τ.Κ.: 15233, ΑΦΜ: 999365658, Δ.Ο.Υ.: ΧΟΛΑΡΓΟΥ, με συνολική προσφορά πενήντα εννέα χιλιάδων εκατό ευρώ (59.100,00 ευρώ), χωρίς Φ.Π.Α. ή εβδομήντα τριών χιλιάδων και διακοσίων ογδόντα τεσσάρων ευρώ (73.284,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

αναφέρει η απόφαση του ΥΠΥΜΕ Κώστα Καραμανλή της 13/2/23.



Ποιά είναι η Polinde

Η Εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2004 από τους Πολιτικούς Μηχανικούς – Συγκοινωνιολόγους Δημήτρη Ευαγγελίδη και Γιώργο Λυμπερόπουλο. Ο διακριτικός τίτλος της Εταιρείας αποτελεί λέξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (πόλινδε), η οποία σημαίνει «προς την πόλη». Η Εταιρεία είναι στελεχωμένη με δύο ακόμη Πολιτικούς Μηχανικούς, καθώς και δύο Πολιτικούς Μηχανικούς Τ.Ε., δύο ακόμα μόνιμους υπαλλήλους για βοηθητικές εργασίες και έναν μόνιμο συνεργάτη υπεύθυνο για τα ηλεκτρονικά συστήματα και το λογισμικό της Εταιρείας. Παράλληλα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό συνεργατών – παρατηρητών για χειροκίνητες μετρήσεις, καθώς και τρία στελεχωμένα συνεργία για την εγκατάσταση και απεγκατάσταση των 39 αυτόματων μετρητών 24ωρων μετρήσεων κυκλοφοριακού φόρτου, σύνθεσης, καθώς και ταχύτητας κυκλοφορίας που διαθέτει η Εταιρεία.


Τί αφορά το έργο "Βελτίωση Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Προμήθεια Λεωφορείων"


Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πέραν της προμήθειας «καθαρών» λεωφορείων, πρόκειται να υλοποιήσει, δράσεις που σχετίζονται με τα απαραίτητα συνοδά έργα για την υποδοχή – εξυπηρέτηση του νέου στόλου λεωφορείων σε αμαξοστάσια αλλά και για την εγκατάσταση σημείων γρήγορης φόρτισης (fast charging) παρά την οδό και σε επιλεγμένα σημεία του λεωφορειακού δικτύου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα λοιπά έργα προώθησης των οδικών ΜΜΜ ανά πόλη. Η πλέον πρόσφατη ανανέωση στόλου χρονολογείται προ δέκα ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη ανανέωσης στόλου αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που εκπονήθηκε το 2021 (Action Plan) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), δεδομένου του ρυθμού απόσυρσης λεωφορείων στο μεταξύ, για τη διασφάλιση του απαραίτητου επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού θα χρειαστεί μέχρι το έτος 2030 να υλοποιηθεί προμήθεια περίπου 2.300 «καθαρών» λεωφορείων, ήτοι φυσικού αερίου (CNG), υβριδικών και ηλεκτρικών με τα παρελκόμενα αυτών, εκ των οποίων 1.300 έως το 2023-24 (“first investment”). Στην επένδυση περιλαμβάνονται απαραίτητα συνοδά έργα για την υποδοχή – εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών λεωφορείων στα αμαξοστάσια, σταθμούς φόρτισης κ.λπ.

Προκειμένου να υλοποιήσει τις δράσεις βελτίωσης των αστικών συγκοινωνιών στις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται να υποβάλλει Αίτηση Μεγάλου Έργου συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/207 προσαρτήματα και παραρτήματα (πλήρης Φάκελος Μεγάλου Έργου) για χρηματοδότηση από το ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Η επιτακτική ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών σύνταξης πλήρους Φακέλου Μεγάλου Έργου, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του αναφερόμενου έργου εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, καθιστά απαραίτητη την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ”», με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Κ. Καραμανλή.

Η πρόσκληση απευθύνεται ειδικότερα στις εταιρείες PLANET Α.Ε., POLINDE Ε.Ε. και ΣΥΣΤΕΜΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε δεκαπέντε (15) μήνες από την υπογραφή της, ενώ η δαπάνη καθορίζεται στο ποσό των 60.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η παρούσα σύμβαση συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την τεχνική βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

sakisgeorgiadis