Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

26 μη πολιτικά πρόσωπα καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καλεί σε ανωμοτί κατάθεση 26 μη πολιτικά πρόσωπα αναφορικά με τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ για την... σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Λίγες μόνο ημέρες από την αποστολή της δικογραφίας από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για την αμαρτωλή σύμβαση στην Βουλή, προκειμένου να κρίνει αν θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή, η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Τι αφορά η "Σύμβαση 717"

Ο τίτλος της σύμβασης είναι : ΑΝΑΤΑΞΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, υπεγράφη στις  26/09/2014, μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και της  ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. - ALSTOM TRANSPORT SA (ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ : ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΕΡΓΟΣΕ) , με προϋπολογισμό 41.297.174,41 €, από τα οποία υλοποιήθηκαν έργα ύψους  35.358.604,10 €, δηλαδή το 85,6 % των προβλεπομένων.

Η επίμαχη σύμβαση ήρθε στην επικαιρότητα μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο η έρευνα της EPPO είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν την σύγκρουση των δύο τρένων που κόστισαν 57 ζωές, για τον έλεγχο καταγγελιών ως προς την διαχείριση των κονδυλίων της Ένωσης.

Οι κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και με τους δικηγόρους τους να συντάξουν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Στο τέλος της διαδικασίας των ανωμοτί καταθέσεων οι εισαγγελείς θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κρίνουν και ποια θα είναι περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την εξουσία να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ερευνά, διώκει και παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως:
  • απάτη
  • διαφθορά
  • ξέπλυμα χρήματος
  • διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2021.

Τα θεσμικά και λοιπά όργανα της ΕΕ, καθώς και οι αρμόδιες αρχές των 22 κρατών μελών που έχουν προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πρέπει να αναφέρουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάθε αξιόποινη συμπεριφορά που θίγει τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Είναι επίσης δυνατή η υποβολή καταγγελιών εκ μέρους πολιτών μόνο επώνυμα, για εικαζόμενες περιπτώσεις απάτης και άλλων εγκλημάτων, εδώ: https://www.eppo.europa.eu/el/form/eppo-report-a-crime

Το ελληνικό τμήμα


Προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, είναι ο Δημήτριος Ζημιανίτης, ο οποίος   εργαζόταν στο παρελθόν ως εισαγγελέας στο Εφετείο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια (2015 – 2020), ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του.

Υπήρξε επίσης μέλος της Εποπτικής Επιτροπής της OLAF (2014 – 2017) και προηγουμένως υπηρετούσε (2002 – 2008) ως Σύμβουλος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα περιλαμβάνει πτυχία Ποινικού Δικαίου, Κοινωνιολογίας και Εγκληματολογίας καθώς και πλήθος άρθρων, εκδόσεων και διαλέξεων για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις στην ΕΕ.

Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς :

Ευγενία Κυβέλου
Μαρία Μαλλούχου
Διονύσιος Μουζάκης
Καλλιόπη Νταγιάντα
Νικόλαος Ορνεράκης
Πόπη Παπανδρέου
Χαρίκλεια Θάνου






sakisgeorgiadis