Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Να εγκατασταθούν γρήγορα συστήματα ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ απολύμανσης στα λεωφορεία ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ

Γράφει ο Σάκης Γεωργιάδης

"Είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν συσκευές απολύμανσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει να αγοραστούν μηχανήματα τώρα και πρέπει να βρούμε τους τρόπους γι’ αυτό. Ή έχουμε επιτελικό κράτος ή δεν έχουμε. Με μισό εκατομμύριο ευρώ* .....θα είχε λυθεί το πρόβλημα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την πανδημία στη Θεσσαλονίκη", δήλωσε χθες σε συνέντευξή του, ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κι έχει απόλυτο δίκιο, καθώς, σε ολόκληρο τον πλανήτη κερδίζουν έδαφος οι λύσεις αυτόματης απολύμανσης λεωφορείων ABD (Automatic Bus Disinfection), που είναι ταχύτερες, ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και κυρίως, πολύ πιο πρακτικές, από την απολύμανση που διενεργείται σήμερα στα αστικά λεωφορεία.



Μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, η απολύμανση γίνεται με συνεργεία, τα οποία μισθώνουν οι πάροχοι συγκοινωνιακού έργου, αλλά αυτό έχει ένα πρακτικό πρόβλημα: το κάθε συνεργείο πρέπει να μπει στο λεωφορείο όταν τελειώνει η βάρδια και συνεπώς, μπορεί να απολυμάνει ένα λεωφορείο μόνο, κάθε 15-30 λεπτά.

Με τα ABD η απολύμανση του στόλου, μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα. Στο κλείσιμο της βάρδιας, ο οδηγός πατάει ένα κουμπί, ενεργοποιείται η αντλία, το λεωφορείο ψεκάζεται για 5-10 λεπτά κι έτσι μπορούν ταυτόχρονα να απολυμανθούν 500 και 1.000 λεωφορεία. Κάθε βράδυ μπορεί να απολυμαίνεται αυτόματα, το σύνολο των λεωφορείων ενός οργανισμού!

Ευρωπαϊκές εταιρείες μάλιστα, έχουν ενσωματώσει την ενεργοποίηση του ψεκασμού στο σύστημα τηλεματικής, με αποτέλεσμα στις διάφορες εφαρμογές, ο επιβάτης να βλέπει στο κινητό του, εκτός από την ώρα άφιξης του λεωφορείου στη στάση και πότε απολυμάνθηκε !

Στο βίντεο που παραθέτω, γίνεται πολύ κατανοητή η όλη διαδικασία:



* το κόστος είναι μεγαλύτερο, περίπου τριπλάσιο (αντλίες, σωληνώσεις, εγκατάσταση), αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

sakisgeorgiadis