Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Επιτρέπεται το "ηλεκτρονικό τσιγάρο" στα λεωφορεία (αστικά, ΚΤΕΛ, Τουριστικά);

 Επαγγελματίες των συγκοινωνιών, βρίσκονται συχνά σε διαμάχη με "θεριακλήδες", που καπνίζουν τα διάφορα νέα προϊόντα, που υποκαθιστούν το κλασσικό τσιγάρο και... ρωτούν τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, αν επιτρέπεται η χρήση τέτοιων προϊόντων, τα οποία οι επιβάτες αναφέρουν ως "ατμό" κ.λπ.

Η απάντηση είναι : καμία μορφή καπνίσματος δεν επιτρέπεται στα λεωφορεία. Ούτε "ατμιζόμενα", ούτε "ηλεκτρονικά", ούτε "μασώμενα", ούτε "φυτικά", ούτε "χωρίς πίσσα", ούτε "χωρίς νικοτίνη" και διάφορες άλλες δικαιολογίες. 

Σκοπός του νομοθέτη είναι πρωτίστως να σταματήσει τον φαύλο κύκλο του μιμητισμού και δευτερευόντως η "καπνίλα" και η μυρωδιά.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Εφαρμογής της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας (Αριθμ. Πρωτ.: Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809/31-01-2018):

"όσον αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα νέα προϊόντα καπνού και στα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα, όπως αυτά ορίζονται από τον ανωτέρω νόμο, αυτά εξομοιώνονται με τα προϊόντα καπνού".


"Διευκρινίζεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων (στον οδηγό δηλαδή στα ΜΜΜ) , όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα."

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ


sakisgeorgiadis