Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Επιβεβαίωσε και ο Σταϊκούρας ότι ο ΟΑΣΘ θα παραμείνει κρατικός για πάντα

 Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών; Πότε τελικά θα δούμε τα πράσινα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

ρωτήθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το ΑΠΕ και απάντησε:

Η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου μας. Ο στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι των άλλων τρόπων μετακίνησης, ώστε να δημιουργήσουμε φιλικές μετακινήσεις για τους πολίτες και να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα των μεταφορών. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη είναι όχι μόνο η αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προμήθεια των νέων λεωφορείων μηδενικών ρύπων, η οποία προχωράει. Τα πρώτα νέα λεωφορεία προβλέπεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024. Παράλληλα, προχωρούν και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού για 400 λεωφορεία, ενώ προετοιμάζεται και δεύτερη φάση προμήθειας για επιπλέον 650 λεωφορεία.

Επίσης, προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς το έργο για την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό, ένα εμβληματικό έργο για την πόλη της Αθήνας, και ολοκληρώνουμε την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, προχωράμε στην εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέσο κομίστρου θα αποτελεί η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.


...
Το ότι προετοιμάζεται διαγωνισμός για 650 ακόμη λεωφορεία, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει υπό κρατικό έλεγχο τον ΟΑΣΘ και τον ΟΑΣΑ. Το θέμα είναι, οι σχετικές αποφάσεις (για την παράταση της ανάθεσης στον ΟΑΣΘ), να ληφθούν έγκαιρα κι όχι στις 31 Δεκεμβρίου...

Υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει ο Υπουργός:


sakisgeorgiadis