Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Εξώδικο ΚΤΕΛ στην ...Τροχαία !

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Σοβαρές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται τις.... τελευταίες ημέρες στο νησί μας, προκειμένου να λυθεί το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί «ασφυξία» στο λιμάνι και στην πόλη.

Μία δυναμική αρχή έκανε την περασμένη εβδομάδα το ΚΤΕΛ Ζακύνθου, το οποίο δημιούργησε ένα «μέτωπο» και απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη Λιμενική Αρχή, το Λιμενικό Ταμείο και τη Διεύθυνση Τροχαίας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να λυθεί το κυκλοφοριακό που βασανίζει τους επιβάτες των λεωφορείων και όλους τους Ζακυνθινούς…

Στην εξώδικη διαμαρτυρία εκτός από τα ζητήματα που υπάρχουν στο λιμάνι, γίνεται αναφορά και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, που δημιουργείται στην «Λούμπα» και στο αλαλούμ της Φιλικών, αλλά και στην αναρχία της παραλιακής με τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα βανάκια, τα μοτοποδήλατα, τα τρενάκια και τις άμαξες. Τέλος, αναφέρεται και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις τουριστικές περιοχές, Αργασίου, Καλαμακίου, Λαγανά και Τσιλιβί.




Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ζακύνθου Διονύσης Κακολύρης δήλωσε για το θέμα: «Εδώ και 3,5 χρόνια ο κλάδος μας έχει πληγεί πάρα πολύ λόγω του κορωνοϊού. Το ΚΤΕΛ περιμένει 3-4 μήνες το καλοκαίρι για να βγάλει κάποια χρήματα με τα οποία θα καλύψει τη ζημιά. Φέτος γινόμαστε μάρτυρες μιας άναρχης κατάστασης που επικρατεί στο νησί, η οποία προϋπήρχε, όμως τώρα έχει ξεφύγει πέρα από τα όρια της λογικής. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ένα τοπικό δρομολόγιο για να πούμε στον πελάτη τι ώρα να περιμένει στη στάση για να πάρει το λεωφορείο εξαιτίας του κυκλοφοριακού. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ζακύνθου χρειάζεται μια ώρα από την Πάτρα για να φτάσει στην Κυλλήνη. Όμως χρειάζεται 50 λεπτά για να φτάσει από το λιμάνι στο ΚΤΕΛ. Φτάσαμε στο εξώδικο γιατί είμαστε αγανακτισμένοι».


Πρόβλημα για ντόπιους και επισκέπτες

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Κακολύρης πριν φτάσει στο εξώδικο προσπάθησε να βρει λύση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, όμως δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. «Ήρθα σε επαφή με τις αρχές. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή την κίνηση. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο το ΚΤΕΛ, αλλά συνολικά όλο το τουριστικό προϊόν. Είναι απαράδεκτο ένας άνθρωπος να έρχεται 4-5 μέρες με την οικογένεια του διακοπές, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα με τόσα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, και να έρχεται εδώ και να βιώνει τις ίδιες καταστάσεις με μία μεγαλούπολη».



Στη συνέχεια, σημείωσε ότι πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τουριστικές περιοχές. «Σε όλα τα τουριστικά χωριά στο Τσιλιβί, στον Λαγανά, στο Αργάσι παρκάρουν αυτοκίνητα σε στενούς δρόμους και από τις δύο πλευρές του δρόμου».
Να σημειώσουμε ότι η εξώδικη διαμαρτυρία έχει κοινοποιηθεί στον Βουλευτή, στην Αντιπεριφερειάρχη, στον Δήμο, στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου.

Το εξώδικο

Μεταξύ άλλων, στο εξώδικο, επισημαίνεται: «Όπως είναι γνωστό, το ΚΤΕΛ Ζακύνθου είναι ο βασικός φορέας μετακίνησης επιβατών στο νησί μας. Καθημερινά μετακινεί εκατοντάδες επιβάτες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την τρέχουσα κατάσταση γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών, γεγονός που απομειώνει τη φήμη και τη δουλειά μας.
Η επικρατούσα κατάσταση που μόνο παροιμιώδης και αδικαιολόγητη είναι, έχει πλέον ξεφύγει των ορίων ελέγχου και με τις πράξεις ή παραλείψεις των αρμόδιων αρχών συντελείται υπέρτατη ζημία στην δραστηριότητά μας και αναμφίβολα παρακωλύονται οι συγκοινωνίες και δεν εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό. Όμως πρωταρχικώς πλήττεται κατάφωρα το «τουριστικό προϊόν» της Ζακύνθου και δυσφημείται ο τουριστικός προορισμός της Ζακύνθου, καθ’ ότι το ανωτέρω πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένα εμάς, αλλά τον τόπο μας γενικότερα.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κυκλοφοριακό πρόβλημα έντονα αντιμετωπίζουμε και στις τουριστικές περιοχές, Αργασίου, Καλαμακίου, Λαγανά και Τσιλιβί, εξαιτίας της, εκτός των οριζομένων πλαισίων κατά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, με αποτέλεσμα να καθίσταται η διέλευση των λεωφορείων (τακτικών δρομολογίων) δυσχερής και να παρουσιάζει καθημερινά καθυστερήσεις, αλλά και να υπάρχει ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.
Περαιτέρω, και παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς το Δήμο Ζακύνθου για την φροντίδα γενικότερα του οδικού δικτύου της Ζακύνθου και συγκεκριμένα για την κοπή και απομάκρυνση των προεξεχόντων στις επαρχιακές και δημοτικές οδούς κλαδιών των δένδρων, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα, τα κλαδιά προεξέχουν, φράζουν την διέλευση των λεωφορείων μας, με αποτέλεσμα να μειώνουν το ορατό πεδίο των οδηγών και να συντρέχει κίνδυνος πρόκλησης ζημιών στα οχήματα και τροχαίων ατυχημάτων».



«Όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν άμεσα»


Κ. Πέττας

Ο πρόεδρος του Τ.Σ. της Κοινότητας Ζακυνθίων Κωνσταντίνος Πέττας εκθείασε τη στάση του ΚΤΕΛ και σημείωσε: «Είναι πραγματικά γεγονός ότι πρέπει όλοι να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Χαιρόμαστε που στέκεται το ΚΤΕΛ Ζακύνθου κοντά στις θέσεις μας. Εμείς σαν Τοπικό Συμβούλιο έχουμε προτείνει να υπάρχουν πάρκινγκ περιφερειακά της πόλης και το ΚΤΕΛ με μικρά mini bus να μπορεί να μεταφέρει τον κόσμο. Για το λιμάνι χρειάζονται τροχονόμοι από την Τροχαία και το Λιμεναρχείο. Θα πρέπει να απαγορευτεί το πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων στον Άγιο Νικόλαο του Μόλου. Δεν μπορούν να βρίσκουν συνέχεια σαν δικαιολογία ότι δεν έχει προσωπικό το Λιμεναρχείο, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα στους πολίτες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο και Αστυνομία πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να επικρατήσει η νομιμότητα και να γίνουν απλές διορθωτικές κινήσεις που πραγματικά θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Στην περιοχή του Λιμενοβραχίονα, στην Λαϊκή Αγορά, στα Καμίνια θα μπορούσαν να γίνουν θέσεις πάρκινγκ με κάποιο ελάχιστο αντίτιμο».

https://www.imerazante.gr/2023/07/11/317593

sakisgeorgiadis