Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΟΑΣΘ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΜΕΡΟΣ 2ο : τι απέγινε το αποθεματικό;

 Θέμα: ΟΑΣΘ / EURO TV / Στέλιος Παππάς / Αστέριος Χρυσοχόου / Αλέξανδρος Φερραίος

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης EURO CHANNEL και ο κεντρικός παρουσιαστής του Αλέξανδρος Φερραίος, άνοιξαν.... το "Φάκελο" ΟΑΣΘ, φιλοξενώντας τον πρώην Πρόεδρο (από τον Αυγ.2017 μέχρι τον Αυγ.2019) του κρατικού από τις 25-7-2017 ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά και στη συνέχεια, τον Πρόεδρο των πρώην μετόχων, Αστέριο Χρυσοχόου.
Εμείς, παρακολουθήσαμε τις δύο συνεντεύξεις και παρουσιάζουμε σε ένα είδος debate, τι ισχυρίστηκε ο κ.Παππάς και τι απάντησε ο κ.Χρυσοχόου.
Παρακολουθήστε τις απαντήσεις και των δύο, στο 2ο ερώτημα : "τι απέγινε το αποθεματικό;

Σύμφωνα με το Ν.3721/57, άρθρο 7, ο ΟΑΣΘ απέδιδε το 90% του επιχειρηματικού κέρδους, για να σχηματίσει με το υπόλοιπο 10%, το αποθεματικό για την αντικατάσταση λεωφορείων.


Το 10% του αποθεματικού σχηματίστηκε με την παρακράτησή του από το μέρισμα. Το αποθεματικό ήταν έτσι κι αλλιώς λεφτά των λεωφορειούχων και όχι του κράτους. Παράδειγμα, μηνιαίου εκκαθαριστικού μετόχου, ο οποίος είχε ποσοστό 12,5% επί λεωφορείου: το μέρισμά του ήταν 375 ευρώ (3.000 σε όποιον είχε 100%), επομένως του παρακρατούσαν 37,5 ευρώ, αλλά και την εισφορά ΤΣΑ 307,19 και στο χέρι έπαιρνε 58,24 ευρώ το μήνα. 


Οι παρακρατήσεις αυτές (περίπου 1 εκ.ευρώ το χρόνο), σχημάτισαν το αποθεματικό των 48 εκ.ευρώ, το οποίο ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ κατά καιρούς για την ανανέωση του στόλου, ενώ τα τελευταία χρόνια, όταν σταμάτησε η χρηματοδότηση του Οργανισμού, η Διοίκηση αναγκάστηκε να "βάλει χέρι" στο μικρό υπόλοιπο που υπήρχε, για να πληρώσει τη μισθοδοσία. Αφού "στέγνωσαν" λοιπόν τον Οργανισμό, μη καταβάλλοντας την αντισταθμιστική καταβολή για την πληρωμή της μισθοδοσίας, τον κατηγορούν γιατί δεν είχε όλο το αποθεματικό στη θέση του!

Ορθότατα λοιπόν, η διοίκηση του κ.Παππά, βρήκε μόνο 614 ευρώ, αφού το αποθεματικό, δεν είχε μόνο πιστώσεις (με το 10%), αλλά και χρεώσεις, επειδή από αυτό αγοράστηκαν πάνω από 600 λεωφορεία του ΟΑΣΘ.


sakisgeorgiadis