Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ

Παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ, δηλαδή.... για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών. 

Ο νέος νόμος θα αποτελεί συνέχεια του νόμου 4199/2013 “Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών” και, όπως αναφέρει το υπουργείο, θα βρίσκεται σε εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007. 

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα ορίζει την προκήρυξη ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών για την ανάθεση εκτέλεσης των υπεραστικών γραμμών, οι οποίες σήμερα διεξάγονται από τα ΚΤΕΛ, κάτι το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς και άλλων παρόχων συγκοινωνιακού έργου. 

Βασικό κριτήριο ανάθεσης θα είναι η οικονομικότερη προσφορά, αλλά και άλλα κριτήρια, όπως ο διαθέσιμος στόλος λεωφορείων, οι κτηριακές υποδομές, η εξασφάλιση των βέλτιστων συγκοινωνιακών υπηρεσιών, η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κ.ά. 

Οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά με εποπτεία στην εκτέλεση του έργου από τις Περιφέρειες, οι οποίες, νωρίτερα, θα έχουν προσκομίσει στο υπουργείο μελέτες για τις συγκοινωνιακές ανάγκες τους. Βάσει αυτών των μελετών, θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα μικρά νησιά, στα οποία θα υπάρξει απευθείας ανάθεση με τη μορφή των άγονων γραμμών.

Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Σύμβούλιο, το ν/σ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.




sakisgeorgiadis