Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Άθλιος, τριτοκοσμικός, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης

Όχι δεν πρόκειται για κάποιο σιδηροδρομικό σταθμό στο μακρινό Αφγανιστάν, ή στο Τιμπουκτού της Δυτικής Αφρικής.

Ο λόγος για την Θεσσαλονίκη, την.... συμπρωτεύουσα, την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.


Οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος μόλις φτάσει στην πόλη σιδηροδρομικώς, θα του μείνουν σχεδόν αξέχαστες. Και αν είναι βράδυ μπορεί να τρομάξει. Το σκηνικό στις αποβάθρες του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης είναι μιας άλλης εποχής.

Σπασμένα και διαλυμένα παγκάκια, δάπεδο γεμάτο λακκούβες και εξογκώματα, κάδοι απορριμμάτων λεροί και βρώμικοι, βρύσες σπασμένες και εγκαταλειμμένες, κολώνες φαγωμένες από την υγρασία και το χρόνο που έχουν αλλάξει όψη από τα αλλοπρόσαλλα graffiti, αλλά και στέγαστρα φαινομενικά έτοιμα να καταρρεύσουν, γεμάτα τρύπες, ρωγμές και φλούδες από το σάπιο χρώμα που λόγω της βαρύτητας, πέφτει στο δάπεδο.



Μάλιστα σε κάποια σημεία τα στέγαστρα δείχνουν να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ρωγμές από την υγρασία. Σε 2 - 3 σημεία μάλιστα στάζουν νερά δημιουργώντας μεγάλες μπάρες νερού.

Ενδεικτική η κεντρική φωτογραφία: στο συγκεκριμένο σημείο το νερό στάζει ασταμάτητα. Η εικόνα της σήψης και της φθοράς είναι τόσο έντονη που τα στέγαστρα σε κάποια σημεία δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν στα κεφάλια των επιβατών.




sakisgeorgiadis