Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Αθώος ο οδηγός του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που κατηγορήθηκε για "μεταφορά παράνομων αλλοδαπών"

 Την 1-3-2021, λεωφορείο του ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο μεταφοράς επιβατών από τα Ιωάννινα στην Αθήνα, "έπεσε σε μπλόκο" της αστυνομίας στην... Ιόνια οδό, για έλεγχο παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, στερούμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. 

Στο λεωφορείο επέβαιναν αλλοδαποί, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Ο οδηγός του ΚΤΕΛ συνελήφθη, του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 5.000 ευρώ, για να μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Για μια ακόμη φορά, τέθηκε το θέμα της ταλαιπωρίας των οδηγών ΚΤΕΛ, που δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιός επιβάτης είναι αλλοδαπός και ποιός έχει τα νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τους "δουλέμπορους", που μεταφέρουν μετανάστες έναντι υψηλού χρηματικού ποσού.

Ολοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι , εφόσον ο επιβάτης έχει εισιτήριο, είναι "κρίμα κι άδικο" να ταλαιπωρείται ο οδηγός, αλλά ....η νομοθεσία είναι πολύπλοκη και αυστηρή και δημιουργείται πάντα θέμα ερμηνείας.

Μετά από παρόμοια συμβάντα, η ΠΟΑΥΣ, πήρε ...ζεστά, το θέμα, κίνησε μια τεράστια διαδικασία επιστολών και υπομνημάτων προς αρμοδίους και δικαιώθηκε. Τα Δικαστήρια λαμβάνουν σοβαρά τις τεκμηριωμένες εξηγήσεις της ΠΟΑΥΣ και αθωώνουν τους οδηγούς, οι οποίοι ...είναι όντως αθώοι.

Ο λόγος περιγράφεται στην απόφαση:



και η τελεσίδικη απόφαση ("βούλευμα για την ακρίβεια") που κηρύσσει αθώο τον οδηγό:




κι ένα ωραίο στιγμιότυπο από τη δίκη:

η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ακροάται τον αστυνομικό που συνέλαβε τον οδηγό. Τον ρωτάει "γιατί συλλάβατε τον οδηγό του ΚΤΕΛ;". Ο αστυνομικός απαντά "επειδή δεν έλεγξε τις ταυτότητες των επιβατών". Οπότε η Πρόεδρος, που έχει καταλάβει ότι πρόκειται για τακτικό δρομολόγιο συγκοινωνίας, ρωτά τον αστυνομικό: "σε αστικό ανεβαίνετε κ.αστυφύλακα;". "Ναι", απαντά ο αστυνομικός. "Σας ζήτησε ποτέ ο οδηγός ταυτότητα;".






sakisgeorgiadis