Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Καταγγελία αναγνώστη : "Ο ΟΑΣΘ δεν λειτουργεί τα λεωφορεία ασφαλείας"

Αγαπητά ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ,

καταρχήν σας συγχαίρω για την πλήρη, αντικειμενική και ....

απολύτως έγκυρη ενημέρωσή σας, για όλα τα συγκοινωνιακά θέματα. 

Διάβασα χθες το βράδυ την ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, (εδώ: https://sakisgeorgiadis.blogspot.com/2022/06/1562022.html) για τα λεγόμενα λεωφορεία ασφαλείας.

 Ο ΟΑΣΘ αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσουν 138 λεωφορεία, δηλαδή το 1/3 των συνηθισμένων, όπως προβλέπει υποθέτω ο νόμος.

Είναι 8 π.μ., βρίσκομαι στη στάση Τζαβέλα, στην οδό Δελφών, περιμένοντας το 33, από τις 7.15 ! Δεν έχει περάσει κανένα λεωφορείο, ούτε από την απέναντι πλευρά, ενώ η εφαρμογή μου γράφει ότι δεν υπάρχει κανένα όχημα.

Θέλω να ρωτήσω λοιπόν:

Ποιός ελέγχει εαν όντως κυκλοφορούν 138 λεωφορεία; Ποιός είναι ο αρμόδιος ; Μήπως μας κοροϊδεύουν;


Χρήστος Παπαδόπουλος

Υπάλληλος Α.Π.Θ.

papchris1978@gmail.com

.......................

Απάντηση από τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ:

Σύμφωνα με το Ν.4808/21 και την εφαρμοστική  εγκύκλιο (ΑΔΑ: 6ΘΒΚ46ΜΤΛΚ-ΦΚΦ, 26-8-21), ισχύουν τα εξής:


Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας


Η εφαρμογή της διάταξης για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που θεσπίστηκε με το Νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, είναι άμεση.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Η υποχρέωση για διατήρηση προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας ισχύει από τη δημοσίευση του ν. 4808/2021, καθώς δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να ορίζει διαφορετικό χρονικό σημείο για την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης. Επομένως, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση κατάρτιση των ειδικών συμφωνιών του άρθρου 21 του ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 95 του ν. 4808/2021 ή να τις τροποποιήσουν αναλόγως».

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο εισάγεται η έννοια του Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που πρέπει να διατίθεται σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, (πέραν του προσωπικού ασφαλείας), για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Οι στοιχειώδεις ανάγκες ορίζονται ως τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας, εκτός αν προσδιοριστεί σε χαμηλότερο επίπεδο με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

Η συνδικαλιστική οργάνωση που κήρυξε την απεργία οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργοδότη, πριν από την έναρξη της απεργίας, τα ονόματα των εργαζομένων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικό ασφαλείας και, αν απαιτείται, ως Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας.

........................


Επομένως, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργοδότη ΟΑΣΘ, τα ονόματα των οδηγών (και λοιπών εργαζομένων), που θα δουλέψουν σήμερα. Ο εργοδότης οφείλει να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς (το 1/3 του συνόλου) καταλλήλως, ώστε να "βγει το πρόγραμμα". 

Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να προσφύγετε στον εισαγγελέα, για να διατάξει προκαταρκτική εξέταση του άρθρου 31 του ΚΠΔ, με προσκόμιση προγραμμάτων εργασίας, ωραρίων, στοιχείων τηλεματικής κ.λπ., ώστε να διακριβωθεί εαν τηρείται ο νόμος και οι υποχρεώσεις εργαζόμενων και εργοδότη.

sakisgeorgiadis