Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ακύρωση εισιτηρίου ΚΤΕΛ και επιστροφή χρημάτων στον επιβάτη - Τι λέει ο νόμος

 Συχνή ερώτηση των επιβατών λεωφορείων ΚΤΕΛ είναι "μου έτυχε κάτι και πρέπει να ακυρώσω το ταξίδι μου, ενώ αγόρασα εισιτήριο. Πόσα χρήματα δικαιούμαι ως επιστροφή;"
Τι προβλέπει ο Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών (ΦΕΚ 1181/19-6-2015, σελίδα 12508)

• Στις περιπτώσεις ακύρωσης κράτησης θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής, είτε επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον η ακύρωση πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 8 ώρες προ της αναχώρησης, ή το 50% της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον η ακύρωση πραγματοποιήθηκε σε χρόνο μικρότερο των 8 ωρών προ της ώρας αναχωρήσεως, είτε τροποποιούν− χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση− τα εισιτήρια όσον αφορά τη ημερομηνία του ταξιδιού ή τα μεταβιβάζουν σε άλλα πρόσωπα (επιβαλλομένης στην περίπτωση μεταβιβάσεως κανονικού εισιτηρίου σε πρόσωπο το οποίο δικαιούται εισιτήριο μειωμένης τιμής ή ελευθέρας διακινήσεως της επιστροφής των αντιστοίχων χρημάτων στον αρχικό κάτοχο του εισιτηρίου). 
Σε κάθε περίπτωση, για την επιστροφή ποσοστού της τιμής του εισιτηρίου ή τη μεταβολή στοιχείων του εισιτηρίου (όπως αλλαγή προορισμού/ δρομολογίου/ ημερομηνίας υλοποίησης δρομολογίου/ επιβάτη) συνεπεία ακύρωσης κράτησης θέσης κατά τα προαναφερόμενα, απαιτείται θεώρηση επί του εισιτηρίου αποκλειστικά από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΤΕΛ.

Κανόνες επιστροφής:

Εάν ο πελάτης δεν ακυρώσει το εισιτήριό του πριν από την ώρα του ταξιδιού, δεν δικαιούται αποζημίωση.

Εάν ακυρώσει το εισιτήριο, μέσα στις τελευταίες 8 ώρες από την ώρα ταξιδιού δικαιούται το 50% της αξίας κάθε διαδρομής την οποία ακυρώνει.

Εάν ακυρώσει το εισιτήριο, πολύ έγκαιρα, δηλαδή τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την ώρα ταξιδιού (π.χ. την προηγούμενη μέρα) δικαιούται το 70% της αξίας κάθε διαδρομής την οποία ακυρώνει.

Εισιτήρια με επιστροφή 

Εαν το εισιτήριο είναι "με επιστροφή", αφαιρείται από τη συνολική αξία (που περιέχει συνήθως έκπτωση), η τιμή απλής διαδρομής και η αποζημίωση υπολογίζεται στο υπόλοιπο επί 70% ή 50%.
Για παράδειγμα: εισιτήριο ΚΤΕΛ απλό, έχει 10 ευρώ και με επιστροφή 18. Επιβάτης αγοράζει εισιτήριο με επιστροφή 18 ευρώ.
Αν ο επιβάτης πραγματοποιήσει τη μετάβαση και όχι την επιστροφή και θέλει να ακυρώσει έγκαιρα την επιστροφή θα λάβει 18-10= 8 Χ 70% = 5,6 ευρώ.


sakisgeorgiadis