Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Κικίλιας : "Κάποιες από τις γραμμές των ΚΤΕΛ θα επιστρέψουν και πάλι στον ΟΑΣΑ"

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εξαιρετικής στήλης "οι ειδήσεις της Παρασκευής" του καλού athenstransport, ο κ. Κικίλιας (ΝΔ) διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους της κρατικής ΟΣΥ , ότι θα επιστραφούν κάποιες γραμμές που ανατέθηκαν στα ΚΤΕΛ (Αττικής κλπ) στις Ο.ΣΥ.


Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Βοτανικό επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του αμαξοστασίου από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ που ήταν παρόν στην επίσκεψη, και συνομίλησε με εργαζόμενους κυρίως για εργασιακά ζητήματα.


Μαθαίνουμε πως ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της παραχώρησης γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκει ως γνωστόν αντίθετους τους εργαζόμενους. Ο κ. Κικίλιας απάντησε πως κάποιες από τις γραμμές των ΚΤΕΛ θα επιστρέψουν και πάλι στον ΟΑΣΑ.

Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς είχε στο νου του ο κ. Κικίλιας, το μέλλον της συνεργασίας του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ θα είναι ένα από τα επείγοντα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετήσει ο επόμενος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ή σκέτο “Υπουργός Μεταφορών”), αφού η τρέχουσα -δεύτερη- σύμβαση θα λήξει τον ερχόμενο Οκτώβριο ο οποίος δεν είναι και τόσο μακριά. Πρόκειται δε για μία συνεργασία με αρκετά προβλήματα, αφού τα ΚΤΕΛ δεν έχουν ακόμα δρομολογήσει λεωφορεία στο σύνολο των γραμμών που έχουν αναλάβει, ενώ έχουν υπάρξει και παράπονα από τα ΚΤΕΛ για οικονομικής φύσης ζητήματα.

Παράταση της ίδιας σύμβασης για ένα ακόμα χρόνο μάλλον αποκλείεται, δεδομένου ότι πλέον έχει εκλείψει η επείγουσα ανάγκη λόγω της πανδημίας την οποία είχε επικαλεστεί ο ΟΑΣΑ. Εξάλλου, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε βάλει εμπόδια για τον ίδιο λόγο και στην υπογραφή της προηγούμενης παράτασης. Ταυτόχρονα όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί σημαντικά ο στόλος των λεωφορείων (όπως και οι οδηγοί) αφού αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του μεταφορικού έργου. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η προμήθεια των νέων λεωφορείων από το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι ένα ζήτημα “λίγων μηνών” αλλά θα τραβήξει επί μακρόν.

Αν η λύση θα δοθεί μέσω ενός δημόσιου διαγωνισμού για μία μακροχρόνια συνεργασία και πάλι με ιδιώτες (δηλαδή τα ΚΤΕΛ) ή αν θα επιλεγεί κάποια άλλη προσωρινή λύση είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί συν τοις άλλοις και από το ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής (ή τις επόμενες). Το σίγουρο πάντως είναι πως, όπως προανήγγειλε και ο μέχρι σήμερα Υπουργός Τουρισμού, θα δούμε σύντομα αλλαγές και ανακατατάξεις.

sakisgeorgiadis