Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Η Ryanair ζητά ακύρωση της επιδότησης της Aegean με 120 εκ. λόγω Covid

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε στις 22-12-2020, ότι η επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. ευρώ της Ελλάδας στην Aegean Airlines είναι ...σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. 
"Το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού", δήλωνε τότε η Επιτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
.
Παρόμοιες επιχορηγήσεις, δόθηκαν σε δεκάδες αεροπορικές (και όχι μόνο) εταιρείες, όταν ολόκληρος ο κλάδος των μεταφορών, ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Δύο χρόνια μετά και αφού η πανδημία τελείωσε, το Δικαστήριο της Ε.Ε. ακυρώνει σωρηδόν, διάφορες επιχορηγήσεις λόγω Covid, δημιουργώντας πονοκέφαλο στην Κομισσιόν που τις ενέκρινε, αλλά και στις κυβερνήσεις.


Νίκες της Ryanair

Αλλη μια δικαστική νίκη είχε η Ryanair Holdings Plc, η οποία έχει αμφισβητήσει τα προγράμματα διάσωσης κατά την περίοδο της Covid-19, που βοήθησαν τους ανταγωνιστές της.

Στις 24-5-2023, κέρδισε την αμφισβήτησή της για επιδότηση 130 εκατ. ευρώ σε ιταλικούς αερομεταφορείς που επλήγησαν από την πανδημία.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020, να εκκαθαρίσει το ιταλικό πακέτο βοήθειας σύμφωνα με τους κανόνες του μπλοκ για τις κρατικές ενισχύσεις, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους με έδρα το Δουβλίνο έχει υποβάλει περισσότερες από δώδεκα ενστάσεις για τις εγκρίσεις της ΕΕ για βοήθεια την περίοδο της πανδημίας που χορηγήθηκε από τις κυβερνήσεις σε αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Lufthansa AG και Air France-KLM.

Η Ryanair ζήτησε το 2021 και την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η ενίσχυση της Aegean Airlines με 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος (Υπόθεση T-340/21, σε εξέλιξη).

Δείτε την αγωγή της Ryanair κατά της Aegean εδώ
Δείτε την ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νίκη της Ryanair εναντίον της επιδότησης Ιταλιών αεροπορικών εταιρειών, εδώ
Δείτε την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, από τον Κύπριο αντιπρόεδρο του Δ.Ε.Κ. Σάββα Παπασάββα, εδώ
Δείτε τη νομολογία του ΔΕΚ για τις αγωγές της Ryanair, εδώ
Δείτε τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), εδώ  (άρθρα 107, 108, που παραβιάστηκαν κατά το ΔΕΚ)

sakisgeorgiadis