Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων αρνούνται να εκτελέσουν σχολικές εκδρομές

Ο καθημερινός αυστηρός έλεγχος της Τροχαίας σε σχολικές εκδρομές, έχει και τα ...απόνερά του.

Σύμφωνα με οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, από τη Θεσσαλονίκη και...

τις γύρω περιοχές, η Τροχαία, επιδίδεται σε ένα εισπρακτικό σαφάρι, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών. 

"Δεν τους νοιάζει η ασφάλεια των μαθητών, αλλά να κόβουν πρόστιμα για να γεμίζουν τα ταμεία"

"Ξέφυγαν τελείως οι τροχονόμοι" αναφέρει ο Βασίλης Τ. στα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, επί 22 χρόνια οδηγός τουριστικού λεωφορείου της Θεσσαλονίκης. "Έρχονται κάθε μέρα, τώρα που κάνουμε τις σχολικές εκδρομές -και καλά κάνουν- ελέγχοντας, όχι την ουσία, αλλά τους τύπους. Κοιτάνε ταχογράφους 28 ημερών, βλέπουν ότι πριν από 15 μέρες είχα κάποιες υπερβάσεις ταχύτητας, 2-3 χιλιομέτρων, ή δεν συμπλήρωσα το διάλειμμα των 45 λεπτών για 1 λεπτό και αφαιρούν μπροστά στους γονείς και τους δασκάλους, τις πινακίδες των λεωφορείων. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο, καθώς, οι γονείς νομίζουν ότι το λεωφορείο είναι ανασφαλές, ενώ είναι σε άριστη κατάσταση και η παράβαση αφορά άσχετο δρομολόγιο, π.χ. προς συνεργείο, που έγινε μάλιστα 15 μέρες πριν". 


"Ποιό επάγγελμα ελέγχεται κάθε μέρα; "

Από την πλευρά του, ο Ευθύμης Κ. γνωστός συνδικαλιστής του χώρου των τουριστικών λεωφορείων αναφέρει:

"Και βέβαια πρέπει να ελέγχονται τα λεωφορεία, για θέματα ουσίας. Και βέβαια πρέπει να τηρείται η εργατική νομοθεσία. Δεν γνωρίζει το κράτος όμως ότι δεν υπάρχουν οδηγοί; Θα χάσουμε και τους λίγους που μας απέμειναν, αφού τους έχουν τρελάνει στους ελέγχους και το εργασιακό άγχος τους χτύπησε κόκκινο. Δεν ελέγχουν την πραγματική ασφάλεια των λεωφορείων, αλλά τον ταχογράφο. Προφανώς, όποιον εργαζόμενο κι αν ελέγχεις κάθε μέρα, αναδρομικά για 28 ημέρες, θα βρεις μια παράβαση. Που όμως δεν αφορά στην ασφάλεια της συγκεκριμένης εκδρομής. Επιστρέφει ο οδηγός από εκδρομή, πέφτει σε μποτιλιάρισμα ή του κλείνει τη λωρίδα ένα παρκαρισμένο Ι.Χ., καθυστερεί 10 λεπτά και μετά από 15 μέρες, την ώρα που οι μαθητές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκδρομή τους, ο τροχονόμος διαπιστώνει "υπέρβαση ωραρίου". Πώς νομίζουν ότι δουλεύουν τα τουριστικά λεωφορεία στην Ευρώπη; Με το σταγονόμετρο, μήπως ξεφύγουν κανένα λεπτό; Πώς θα αντιμετωπιστεί η τρομερή έλλειψη οδηγών; Τα τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας παρακαλάνε για οδηγούς μετά το Μάρτιο, καθώς και οι λιγοστοί που απέμειναν στο επάγγελμα, φεύγουν για σεζόν στα νησιά".


"Αηδίασα πια.... Θα αλλάξω δουλειά"

"Προσωπικά, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αλλάξω επάγγελμα, τώρα στα ...γεράματα", σχολιάζει ο Τάσος Π. αν και είναι μονο 40 ετών. "Αρνούμαι να είμαι καθημερινά, έρμαιο στα κέφια κάθε τροχονόμου. Έχω χάσει ένα σωρό μεροκάματα, για παραβάσεις της πλάκας. Ολοι θέλουν να δείξουν μια ψεύτικη υπευθυνότητα. Και για να σας πω κάτι να γελάσετε -γιατί είμαστε για γέλια και για κλάματα- την προηγούμενη Τρίτη, έκανα μαθητική εκδρομή στην Κερκίνη. Ήρθε για έλεγχο το περιπολικό κι άρχισε ο τροχονόμος, να ελέγχει τα ελαστικά του Tourismo. Οπότε, εγώ πάω στο περιπολικό και κοιτάω τα δικά τους ελαστικά. Ήταν ....για φυλακή! Αθλια ελαστικά στο περιπολικό, αλλά εγώ δεν μπορώ να τους διώξω λέγοντας, "να φέρει το αφεντικό σου άλλο περιπολικό, αυτό είναι ακατάλληλο για δουλειά" !


sakisgeorgiadis