Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Η απάντηση της ΟΣΜΕ στην προσπάθεια αποχώρησης των Συνδικάτων του ΟΑΣΑ

 Όπως αποκαλύψαμε στις 14 Δεκεμβρίου (εδώ), συνδικαλιστές καταγγέλουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια "αρπαγής" συνδικάτων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, από τη "στέγη" της Ομοσπονδίας (ΟΣΜΕ), με τη δημιουργία νέας ...δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας.

Η προσπάθεια δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Διοίκηση της ΟΣΜΕ, η οποία - ενόψει μάλιστα της σημερινής κρίσιμης Γ.Σ. του Συνδικάτου ΟΑΣΑ- κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία αναφέρει:



«Θα πρέπει να σας είναι γνωστό πως σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 εδ. α' του ν. 1264/1982: «2. Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιονδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα:

α) να ασκούν επιρροή στους εργαζομένους, για την ίδρυση η μη ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης.··»

Η παραβίαση της παραπάνω διάταξης τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 1264/1982, με ποινή φυλάκισης ή και με χρηματική ποινή μέχρι 5.000.000 δραχμών, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη.

Δυστυχώς, όπως περιήλθε σε γνώση μας, παραγνωρίζοντας εντελώς την υποχρέωσή σας να απέχετε από οποιαδήποτε πράξη που παρακωλύει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε συνάντηση που είχατε την 12.10.2022 με εκπροσώπους του πρωτοβάθμιου σωματείου - μέλους μας «Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ» που δραστηριοποιείται στην ΟΣΥ, διατυπώσατε την προτροπή να ιδρύσουν τα σωματεία της Ο.ΣΥ μια άλλη Ομοσπονδία, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται και να υπογράφει για όλους επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Η προτροπή σας βρήκε ήδη ευήκοα ώτα στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, του οποίου η προσωρινή, διορισμένη από το Δικαστήριο Διοίκηση, αφού φρόντισε να καταστήσει αδύνατη τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΣΜΕ (παραλείποντας επί κάτι λιγότερο 6 μήνες μετά το διορισμό της να διεξαγάγει αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων της ΟΣΜΕ), δρομολογεί τη λήψη απόφασης για ίδρυση νέας Ομοσπονδίας στην επικείμενη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου. Η σπουδή μάλιστα εκείνων που επιδιώκουν την ίδρυση της νέας αυτής Ομοσπονδίας είναι μάλιστα τέτοια που δε μπορούν να αναμείνουν ούτε καν την εκλογή της τακτικής Διοίκησης του Συνδικάτου, παρά αναλαμβάνει το έργο αυτό μια προσωρινή και διορισμένη από το Δικαστήριο Διοίκηση, η οποία έχει, σύμφωνα με την απόφαση διορισμού της, την εξουσία να διαχειριστεί τις κατεπείγουσες υποθέσεις του Συνδικάτου και μόνον! Έχει καταστεί δηλαδή, μετά την προτροπή σας, κατεπείγουσα υπόθεση του Συνδικάτου να ιδρύσει νέα Ομοσπονδία και να αποχωρήσει από την ΟΣΜΕ, στην οποία συμμετέχει από το 1979!

Δεν προκαλεί σε μας καμία εντύπωση η διακαής επιθυμία της Διοίκησης της ΟΣΥ, όπως και άλλων εργοδοτών, να «φύγει από τη μέση» η ΟΣΜΕ. Και τούτο διότι η ΟΣΜΕ, στα 90 χρόνια της ιστορίας της, έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται όσο κανένας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των απλών εργαζόμενων. Σε αυτά τα 90 χρόνια έχει επίσης επιβιώσει από πολλές προσπάθειες διάσπασης και πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί και τώρα, διότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει στα εργοδοτικά σχέδια διάλυσης της Ομοσπονδίας μας.

Γίνε μέλος της ομάδας @sygnea

Ωστόσο, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε σε εσάς τις συνέπειες των απροκάλυπτων παρεμβάσεών σας οι οποίες απαγορεύονται ευθέως από το νόμο. Αντιλαμβανόμαστε την ενόχλησή σας από τη δράση της ΟΣΜΕ, αλλά ακριβώς για να προστατέψει ο νομοθέτης του ν. 1264/1982 τους συνδικαλιστές από την «ενόχληση» των εργοδοτών, έχει καθιερώσει σειρά προστατευτικών ρυθμίσεων της συνδικαλιστικής δράσης, με προεξάρχουσα την απαγόρευση ανάμιξης του εργοδότη στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για το λόγο αυτό σας καλούμε να απέχετε από οποιαδήποτε τέτοια ανάμιξη στο μέλλον, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μας από την ήδη εκδηλωθείσα εκ μέρους σας απαγορευόμενη, κατά το ν. 1264/1982, συμπεριφορά».


sakisgeorgiadis