Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα η πειρατεία σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ (Βίντεο)

Ήταν 5:50 ξημερώματα Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου του 2004, όταν... λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής έπεφτε στα χέρια λεωφορειοπειρατών.

Το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο από Μαραθώνα προς Αθήνα όταν σύμφωνα με τον οδηγό του πούλμαν Χρυσόστομο Μητσό και  εισπράκτορα τον Ηλία Βοϊβόντα, στη λεωφόρο Μαραθώνος δύο άντρες Αλβανικής καταγωγής, οι Λεονάρντ Μουρατάζ και Ρεσούλι Γκάζι , που επέβαιναν σε αυτό σαν επιβάτες, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και με τη καραμπίνα που είχαν, πυροβόλησαν μέσα στο λεωφορείο.

 



Το χρονικό της πειρατείας

Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ εκτελούσε το δρομολόγιο Ραφήνα-Αθήνα των 5:15. Η περιπέτεια των επιβατών άρχισε λίγο πριν από τις 06:00, όταν δύο άγνωστοι αλλοδαποί κατέλαβαν το λεωφορείο, υπό την απειλή ενός πιστολιού και μιας κοντόκανης καραμπίνας.

Το όχημα ακινητοποιήθηκε (στο ρεύμα προς Αθήνα) κοντά στο κέντρο «Μον Ρεπό». Όταν οι άγνωστοι ένοπλοι ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους, ο οδηγός Χρυσόστομος Μήτσος άνοιξε την πόρτα του λεωφορείου και μαζί με τον εισπράκτορα Ηλία Βοϊβόντα και μια γυναίκα διέφυγαν.

Ο οδηγός του λεωφορείου ειδοποίησε την αστυνομία και αμέσως επί τόπου έσπευσε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο και οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον τους τέσσερις φορές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και αργότερα κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επί τόπου έσπευσε ο Αλβανός πρέσβης. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης βρέθηκε επίσης στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, προκειμένου να εποπτεύσει των ενεργειών. Στον τόπο του περιστατικού πήγε και ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τις διαπραγματεύσεις με τους δράστες ανέλαβε πενταμελής ομάδα με επικεφαλής τον ψυχολόγο Αντώνη Γιαπουντζόγλου. Καθ όλη τη διάρκεια της ομηρίας υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ενόπλους.

sakisgeorgiadis