Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ενας ακόμη Δήμος αποφάσισε να κάνει δημοτική συγκοινωνία (που θα μείνει στη μέση)

Το δημοτικό συμβούλιο Παρανεστίου Δράμας, αποφάσισε ομόφωνα να "στήσει" δημοτική συγκοινωνία. Κάθε συγκοινωνία αποτελείται από δύο "κομμάτια": 

το εύκολο : 1) "αγοράζουμε λεωφορεία" 2) το δύσκολο: προσλαμβάνουμε οδηγούς, οργανώνουμε και εκτελούμε τη συγκοινωνία. Το εύκολο το κατάφεραν πολλοί Δήμοι. Το δύσκολο ....κανένας. Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν πώς θα εξελιχθεί και αυτή η "δημοτική συγκοινωνία"


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.3463/06 «οι Δήμοι και οι Κοινότητες μπορούν να ασκούν συγκοινωνιακό έργο για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των κατοίκων της περιφέρειάς τους, εφόσον το έργο αυτό δεν εξυπηρετείται από υφιστάμενη γραμμή, όπως τούτο διαπιστώνεται από τον οικείο Νομάρχη. 

Για την εκτέλεση του έργου αυτού επιτρέπεται, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η επιβολή κομίστρου, το οποίο έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και καλύπτει αποκλειστικώς λειτουργικές ανάγκες. 

Μπορούν, επίσης, να διενεργούν μεταφορές για τη μετακίνηση: 

α) κατοίκων που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, όπως ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και παιδιών, στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες, 

β) των εργαζομένων στους οικείους Δήμους και Κοινότητες και στα νομικά πρόσωπα αυτών και 

γ) μαθητών στον τόπο που λειτουργεί το σχολείο, εφόσον η μετακίνησή τους δεν είναι δυνατή με μεταφορικά μέσα δημόσιας χρήσης. 

Για θέματα που προκύπτουν όταν η μεταφορά αναφέρεται σε μαθητές διαφορετικών Δήμων ή Κοινοτήτων, αποφασίζει η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση». 

Ο Δήμος Παρανεστίου αποτελείται από 2 δημοτικές ενότητες με έδρα το Παρανέστι όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο καθώς και οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου. Την δημοτική ενότητα Παρανεστίου και την δημοτική ενότητα Νικηφόρου. Σήμερα η σύνδεση των 2 δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Παρανεστίου πραγματοποιείται με τις γραμμές του ΚΤΕΛ μέσω ενός δρομολογίου την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη. 

Αποτελεί, αναμφίβολα, υποχρέωση του Δήμου η εξασφάλιση στον πολίτη της δυνατότητας μετακίνησης. Η αναγκαιότητα ύπαρξης τοπικής συγκοινωνίας που να παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης στους δημότες της και να αποτελεί το συνεκτικό κρίκο μεταξύ των δύο δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας καθώς σήμερα εξυπηρετείται μόνο με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα (σύμφωνα και με το έγγραφο του ΚΤΕΛ Δράμας). 

Η λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας στο Δήμο Παρανεστίου συμβάλλει στην δυνατότητα πρόσβασης και κίνησης στο σύνολο των πολιτών μεταξύ των κοινοτήτων και της έδρας του Δήμου και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. 

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου είναι: 

 Η σύνδεση των δύο δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μεταξύ τους 

 Η σύνδεση της Δημοτικής ενότητας Νικηφόρου με την έδρα του Δήμου στο Παρανέστι.

 Εισηγούμαστε :

Την Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου 4 ημέρες την εβδομάδα με 1 δρομολόγιο το πρωί από Πλατανιά προς Παρανέστι και επιστροφή και με 1 δρομολόγιο το μεσημέρι από Πλατανιά προς Παρανέστι. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όπως αναλυτικότερα αναγράφονται στα αποµαγνητοφωνηµένα πρακτικά και ο πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ να αποφασίσει σχετικά. Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 83 του Ν.3463/2006 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.3852/2010, την αριθ. Δ.Υ./15-1-2024 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου καθώς και την μελέτη 

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι Ο μ ό φ ω ν α 

 Εγκρίνει την Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου 4 ημέρες την εβδομάδα με 1 δρομολόγιο το πρωί από Πλατανιά προς Παρανέστι και επιστροφή και με 1 δρομολόγιο το μεσημέρι από Πλατανιά προς Παρανέστι και επιστροφή, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο εισαγωγικό της παρούσας. 

 Την ενέργεια που πρέπει να γίνει στην συνέχεια αναθέτει στον Δήμαρχο Παρανεστίου.

sakisgeorgiadis