Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ : Εμπρακτη υποστήριξη των ΑμεΑ

 Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Ρεθύμνου που... έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο, η «ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου Α.Ε.», επισημαίνει τα παρακάτω:
Τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και για την Εταιρεία μας θεωρείται αυτονόητο να συμβάλει στην διευκόλυνση της μεταφοράς τους.
Τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια το ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του για τα ΑμεΑ και γενικότερα για το σύνολο του επιβατικού κοινού.
 
Παράλληλα, το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς της «ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ΑΕ» περιλαμβάνει σειρά χορηγιών, στις οποίες προχωρά η Εταιρία για το σύνολο των ΑμεΑ:
α) σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης,
β) σε σωματεία και συλλόγους,
γ) σε αθλητικά σωματεία και μεμονωμένους αθλητές (ειδική χορηγία σε συνοδούς και μέλη αποστολής)
γ) σε μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας, που αδυνατούν να μετακινηθούν με άλλο μέσο.
Οι παρεμβάσεις του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου:
Σταθμός ΚΤΕΛ Ρεθύμνου:
Στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας μας στο Ρέθυμνο -παρόλο που το κτίριο δεν είναι ιδιοκτησίας του ΚΤΕΛ- κατά την ολική ανακαίνιση που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε ειδικός σχεδιασμός για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.
 
Συγκεκριμένα:
Α) Κατασκευάστηκαν ειδικές ράμπες για την είσοδο των ατόμων σε αναπηρικά αμαξίδια στον κεντρικό χώρο του σταθμού,
Β) Δημιουργήθηκε ειδική θυρίδα στα Εκδοτήρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε αναπηρικά αμαξίδια.
Γ) Κατασκευάστηκε ξεχωριστό WC, κατάλληλα εξοπλισμένο για την διευκόλυνση των ΑμεΑ.
Δρομολόγια - Στόλος λεωφορείων:
A) Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ είτε σε τακτικά, είτε σε έκτακτα δρομολόγια η Εταιρία μας παρέχει σύγχρονα λεωφορεία, τα οποία διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένα συστήματα για την μεταφορά ατόμων σε αναπηρικά αμαξίδια.
Β) Ακόμα και στα αρθρωτά λεωφορεία, που εκτελούν τα δρομολόγια στην αστική ζώνη του Ρεθύμνου έχουν εγκατασταθεί (στο 99% των οχημάτων, μόνο δύο δεν διαθέτουν επειδή σύντομα θα αντικατασταθούν) ειδικές μπάρες, ηλεκτρονικές και χειροκίνητες για την είσοδο ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια.
Γ) Επίσης διαθέτουμε 15 οχήματα ειδικά διαμορφωμένα (με ηλεκτρονικές μπάρες κτλ) αποκλειστικά για την μεταφορά ΑμεΑ.

Στάσεις:
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού και ιδίως των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων, υπάρχουν στάσεις του ΚΤΕΛ στην αστική ζώνη με ειδικές προεξοχές, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των ατόμων αυτών στα λεωφορεία μας.
Βέβαια σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα (αποβίβασης και επιβίβασης ατόμων σε αναπηρικά αμαξίδια και εμποδιζόμενα άτομα) οι οδηγοί μας προσπαθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν λύση.
Και ας μην ξεχνάμε ότι η ποιότητα ζωής των ΑμεΑ αποτελεί δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας μας.

sakisgeorgiadis