Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Νέο πλαίσιο ελέγχων της Τροχαίας στις σχολικές εκδρομές, από 24-2-2024

Καταργείται ο επιτόπιος έλεγχος της Τροχαίας στις σχολικές εκδρομές, σε απόσταση κάτω των 35 χλμ, από το σχολείο, αλλά....

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, υπογράφει μια απολύτως ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ, εγκύκλιο , με την οποία ορίζει το νέο πλαίσιο ελέγχων της Τροχαίας, κατά την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με τουριστικά λεωφορεία.

Οι οργανώσεις των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ζητούν επιτακτικά, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχων, καθώς δημιουργεί ανυπέρβλητες πρακτικές δυσκολίες. Μάλιστα, απείχαν για 4 μήνες από την πραγματοποίηση ημερήσιων σχολικών εκδρομών, κάτι που αναστάτωσε γονείς και μαθητές, με ορατό τον κίνδυνο να τελειώσει για πάντα ο θεσμός της "σχολικής εκδρομής".

Τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ανέδειξαν το θέμα με σειρά άρθρων, όπως:

Θα σταματήσουν τις σχολικές εκδρομές τα Τουριστικά Λεωφορεία !

Αγωνία στα σχολεία για τη μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών - Τι ζητούν οι Διευθυντές



Τι ζητούσαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών

 Ξαναθυμίζουμε εν τάχει, ότι το κύριο -και πολύ λογικό!- αίτημα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ήταν, να μην ελέγχονται επιτόπου οι "κοντινές" ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές κάτω των 50 χιλιομέτρων.

Φυσικά, όλοι ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια, πρωτίστως ο οδηγός , αλλά έτσι όπως γίνεται ο έλεγχος, ο "χ" τροχονόμος, μπορεί να ...σου κλείσει το σπίτι! Και το κάνει συχνά ! Ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης νοιάζονται περισσότερο από όλους, για την ασφάλεια των ψυχών, που μεταφέρουν. Και νοιάζονται ουσιαστικά κι όχι προσχηματικά, όπως διάφοροι παράγοντες του δημόσιου βίου, που πλασσάρονται ως κήνσορες της ασφάλειας.

Κι εδώ ξεκινάει η παράνοια...

Η υφυπουργός υιοθέτησε το αίτημα, μειώνοντας την απόσταση από τα 50 χλμ. που ζητούσαν οι λεωφορειούχοι στα 35, κάτι που τους δυσαρεστεί μεν, αλλά "κάτι είναι", διευκολύνει αρκετά και λύνει κάπως το πρόβλημα. 

Όμως, η εγκύκλιος επιφυλάσσει μια παρανοϊκή έκπληξη !

Η μικρή αυτή διευκόλυνση παρέχεται μόνο στα σχολεία της Αττικής ! Όχι της Θεσσαλονίκης, όχι της υπόλοιπης Ελλάδας! 

Αυτονόητο είναι ότι, αυτή η εξαίρεση εξοργίζει τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της υπόλοιπης χώρας, που έχουν τον ίδιο τύπο λεωφορείων, με τους ίδιους κινδύνους -ίσως και λιγότερους- για τους οποίους κινδύνους, θεσμοθετήθηκε το αυστηρότατο πλαίσιο ελέγχων.


Τι αναφέρει η εγκύκλιος (παρατίθεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου)

2. Κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων που τίθενται στην υπηρεσία μας, ιδίως από σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τις οδικές μαθητικές μετακινήσεις και λαμβανομένης υπόψη της ως άνω πρόβλεψης, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 

 α) Ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ. 

 i) Στις μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής και εντός αυτής σε προορισμούς που η απόσταση μετάβασης είναι μέχρι 35χλμ. από το σχολείο, προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας σχετικό ενημερωτικό έγγραφο , καθώς και ηλεκτρονικά αντίγραφα (σε μορφή αρχείων .pdf, .jpg) των παρακάτω δικαιολογητικών, τα οποία οφείλει να του έχει αποστείλει εγκαίρως ο υπεύθυνος για τα οχήματα της μετακίνησης: 

- Άδεια κυκλοφορίας λεωφορείου (άρθρο 88 ν. 2696/1999 [Κ.Ο.Κ.]) 

- Άδεια οδήγησης (άρθρο 94 ν.2696/1999 [Κ.Ο.Κ.]) 

- Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (άρθρο 94 ν.2696/1999[Κ.Ο.Κ.]) 

- Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο λεωφορείου (ν.489/1976]) 

- Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος (ΚΤΕΟ) (άρθρο 86 ν.2696/1999[Κ.Ο.Κ.]) 

- Βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου από εγκεκριμένο συνεργείο (υπ' αριθμ. Φ450/89969/22-03-2023 Κ.Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 1858). 

Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας προς την Υπηρεσία της Τροχαίας με το ως άνω ενημερωτικό έγγραφο για την πραγματοποίηση της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης και τα συνημμένα δικαιολογητικά κοινοποιείται πάντοτε και στον υπεύθυνο της εταιρείας για τα οχήματα της μετακίνησης. 

 ii) Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των παραπάνω δικαιολογητικών και πριν την εκκίνηση της εκδρομής, η Υπηρεσία της Τροχαίας ενημερώνει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας ότι κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών που απεστάλησαν ηλεκτρονικά, αυτά είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι κάποιο ή κάποια από τα δικαιολογητικά δεν είναι σε ισχύ, η Υπηρεσία της Τροχαίας έγκαιρα και πριν την εκκίνηση της εκδρομής, ενημερώνει κατά τον ίδιο τρόπο τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου.

.....

γ) Ημερήσιες και πολυήμερες μαθητικές οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων των λοιπών περιφερειών (πλην Αττικής): 

 i) Στις σχολικές μονάδες των λοιπών περιφερειών τόσο στις πολυήμερες όσο και στις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις και ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης μετάβασης, προκειμένου να διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος των λεωφορείων μεταφοράς, ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου το αργότερο τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής/ εκπαιδευτικής μετακίνησης συμπληρώνει, υπογράφει και αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), στην αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας, ενημερωτικό έγγραφο3 για την πραγματοποίηση της μετακίνησης. 

 ii) Η αρμόδια Υπηρεσία της Τροχαίας, κατόπιν της ως άνω ενημέρωσής της, μεριμνά από κοινού με τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας για τη διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των λεωφορείων μεταφοράς, σε κατάλληλο χώρο και ώρα.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΑΔΑ 63Α246ΝΚΠΔ-ΙΦΕ


sakisgeorgiadis