Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί δεν βρίσκουν οδηγούς στη Γερμανία - Τι λέει το Ver.di.

ZHTOYNTAI 100.000 ΟΔΗΓΟΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
"Στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να καλυφθούν πάνω από 100.000 θέσεις, για να μην... αναφέρουμε το προσωπικό που ήδη λείπει παντού", αναφέρει το editorial του ιστότοπου, του πιο ισχυρού συνδικάτου της Ευρώπης.

Ο συντάκτης, αποδίδει την έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων στο δημογραφικό πρόβλημα, όπως έγκαιρα τόνισαν και τα ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ, γράφοντας:

"Η δημογραφική αλλαγή προκαλεί έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων 

Σε πολλούς τομείς στη Γερμανία, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων δεν επιβαρύνει μόνο το υπάρχον προσωπικό, για παράδειγμα στον τομέα της νοσηλευτικής, της διοίκησης ή της εκπαίδευσης. Έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις γενικές δημόσιες υπηρεσίες καθώς και στην οικονομία και τη γενική ανάπτυξη. Μία από τις κύριες αιτίες της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων είναι η δημογραφική αλλαγή. Η Γερμανία διέρχεται μια φάση στην οποία ο πληθυσμός γερνάει και η αναλογία μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων μεταβάλλεται. 

Σύμφωνα με τη Statista, το 2030 θα υπάρχουν πιθανώς μόνο 2,1 απασχολούμενοι για κάθε συνταξιούχο. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε έλλειψη εργαζομένων και σε αυξανόμενη ανάγκη για ειδικευμένους ειδικούς. Επί του παρόντος, τα άτομα σε ηλικία συνταξιοδότησης εξακολουθούν να αποτελούν το μικρότερο μέρος του πληθυσμού. Το Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα υποθέτει ότι θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε μόλις 10 έως 15 χρόνια."

sakisgeorgiadis