Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Είναι υποχρεωτικό το POS στα λεωφορεία;

 Η εγκατάσταση φορητών συστημάτων πληρωμών, επεκτείνεται συνεχώς σε.... όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει χαρακτηριστικά "Μόνο τα παγκάρια θα εξαιρούνται από το POS".

Από 1ης Φεβρουαρίου 2024, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής, με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Από την 1/2/2024 εντάχθηκαν οι παρακάτω κλάδοι, με την απ. Αριθ. Πρωτ. : 8139 - 31-01-2024 Γ.Γ.Εμπορίου,  :

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απόφαση αυτή τροποποιεί την απ. 119899/13-12-2023, στην οποία δεν υπήρχαν τα ΚΤΕΛ και τα αστικά!

Η ένταξη γίνεται με βάση τους Κ.Α.Δ. (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας). 
Οι μεταφορές έχουν ΚΑΔ 49, ενώ αναλυτικότερα, οι επιβατικές μεταφορές με αστικά λεωφορεία ΚΑΔ 49.31 και με υπεραστικά 49.39 .




Συνεπώς, ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, αστικά (49.31) και υπεραστικά ΚΤΕΛ (ΚΑΔ 49.39), είναι υποχρεωμένα, να διαθέτουν POS, από την 1/3/2024.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι, τί θα γίνει μέσα στα λεωφορεία ! 

Αλλά ως συνήθως, οι "αρμόδιοι" θα αργήσουν να απαντήσουν, όπως σε κάθε κρίσιμο διευκρινιστικό ερώτημα, αφήνοντας τον κόσμο να μαλώνει με τους οδηγούς "επειδή δεν έχουν POS". Πρακτικά, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει POS στα λεωφορεία, παρά μόνο στις εγκαταστάσεις των μεταφορέων, αλλά αυτό απαιτεί διευκρίνιση, καθώς οι μεταφορείς εισπράττουν αντίτιμο και εντός των λεωφορείων (καθ' οδόν).


POS: Μέχρι πότε πρέπει να τα εγκαταστήσουν οι υπόχρεες νέες επιχειρήσεις

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 οφείλουν να έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα POS σε όλη τη λιανική με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλους τους κλάδους της λιανικής και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η παράταση κατά έναν μήνα χορηγείται με τροποποίηση προηγούμενων αποφάσεων περί των «Ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών», όπως προβλέπει ο νόμος. Η τελευταία κοινή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρατείνει το διάστημα προσαρμογής και συμμόρφωσης των υπόχρεων για την αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής έως τις 29.2.2024.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η ΚΥΑ ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.04.2024 αναστέλλεται κατ' εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικά ότι έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και 29.02.2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάσταση στην επιχείρησή τους.



Η ΑΠΟΦΑΣΗ  (δείτε την και στο ΦΕΚ Β' 744/31-1-2024 εδώ: 



sakisgeorgiadis