Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Αποκλείστηκε η BYD από τον διαγωνισμό για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία - Συνεχίζουν IRIZAR και YUTONG

Εξελίξεις σημειώνονται στον μεγάλο διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για... την προμήθεια 650 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Ο διαγωνισμός έχει χωριστεί πλέον σε 4 τμήματα, σε 1 από αυτά σημειώθηκε εξέλιξη και συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό για τα 250 απλά ηλεκτρικά λεωφορεία 12 μέτρων, ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 123,75 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά προσφορές κατατέθηκαν από τις Irizar, BYD και YUTONG. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ. Μεταφορών Ιωάννη Ξιφαρά (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A825%CE%A4465%CE%A7%CE%98%CE%9E-%CE%9B%CE%94%CE%A6?inline=true), Irizar και YUTONG συνεχίζουν στη διαδικασία, αντίθετα αποκλείστηκε η BYD.

Ο Φάκελος «Δικαιολογητικά Συμμετοχής -Τεχνική Προσφορά» της προσφοράς της εταιρείας BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT ως προς το Τμήμα 5, το οποίο αφορά Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180χλμ. και των παρελκομένων τους, με ΕΣΗΔΗΣ 140671,1 είναι μη παραδεκτός ως προς τα Δικαιολογητικά Συμμετοχής και το περιεχόμενο της Τεχνικής Προσφοράς του και η εταιρεία BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT αποκλείεται από τη συνέχιση της συμμετοχής της στον Διαγωνισμό σύμφωνα με το αρ. 2.4.6 του ΤτΔ για τους λόγους που ειδικότερα ορίζονται στο υπ’ αριθμ. ΙΙΙ/03-11- 2022 πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού.

Η βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς της YUTONG ήταν 146,181 μονάδες και της IRIZAR 128,65 μονάδες, ενώ ακολουθεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, από το οποίο θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, όπως όλα δείχνουν, στην Iveco κατακυρώνεται το τμήμα του διαγωνισμού για τα 100 αρθρωτά αστικά λεωφορεία 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ.


Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα για τα υπόλοιπα 2 τμήματα του διαγωνισμού και συγκεκριμένα:

- Για την προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, προσφορές έχουν καταθέσει η ιταλική Industria Italiana Autobus και η IVECO.

- Για την προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, προσφορές έχουν κατατεθεί από την Irizar, την Van Hool, την IVECO και την BYD.

Επιδίωξη αποτελεί η ανακήρυξη των αναδόχων έως τα τέλη του έτους, εάν και -πως φαίνεται- η υπογραφή των συμβάσεων θα ποικίλει χρονικά, ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσής τους και πιθανές ενστάσεις.

Θα προσφύγει η BYD;

"Κατά της παρούσας χωρεί προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., σύμφωνα με την παράγραφο 3.4 της Διακήρυξης", αναφέρει η απόφαση, επομένως είναι πιθανή η προσφυγή της εταιρείας.

sakisgeorgiadis