Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Συνεχίζεται η κωμωδία με την "υποχρεωτική" μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Ένα ακόμη ΦΕΚ προστέθηκε στην μακριά αλυσίδα των Υπουργικών Αποφάσεων με τίτλο... "Έκτακτα Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας".

Αυτή τη φορά, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.

Το ΦΕΚ Β 5874/19-11-2022, Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 66528, επαναλαμβάνει τα γνωστά και μπορείτε να το κατεβάσετε από το Ε.Τ. εδώ

Μεταξύ των κοινοτυπιών, αναφέρεται και το σύνηθες 

Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική: α) Στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών [όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ)], σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9 και β) στα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης), σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9. 

Το θέμα όμως είναι ότι σχεδόν κανείς δεν φοράει πια μάσκα στα αστικά λεωφορεία!

Στους κάτω των 40, το ποσοστό συμμόρφωσης είναι μικρότερο του 10% !

Επομένως, το μόνο που καταφέρνει η Υπουργική Απόφαση, είναι να διακωμωδεί την έννοια της "νομιμότητας". Η αστυνομία δεν κάνει πλέον ελέγχους, η κυβέρνηση ΔΕΝ ενδιαφέρεται για την ουσιαστική χρήση της μάσκας (ίσως να μην πολυπιστεύει στη χρησιμότητά της) και απλώς επαναλαμβάνει ρουτινιάρικα μια παράγραφο. 

Το κακό όμως είναι ότι με την ύπαρξη ενός νόμου που ΔΕΝ εφαρμόζεται, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ επιβατών.

Η συνήθης εικόνα , η πιο συνηθισμένη τους τελευταίους μήνες στα αστικά του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ, είναι : μια παρέα νεαρών, όπου ΚΑΝΕΙΣ δεν φοράει μάσκα, η μεσήλιξ κυρία που ανεβαίνει, βλέπει την παρέα, κάνει την παρατήρησή της στους νεαρούς οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση τη χλευάζουν και στο τέλος η ιστορία καταλήγει ΠΑΝΤΑ στο ...κορόιδο της υπόθεσης, δηλαδή στον καημένο τον οδηγό, από τον οποίο η κυρία ζητά να γίνει Τσακ Νόρις και να πλακώσει στα χαστούκια τους νεαρούς, που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ διάθεση να συμμορφωθούν. 

Ο οδηγός γνωρίζει ότι αν ανακατευθεί θα βρει τον μπελά του και φυσικά, δεν έχει καμιά υποχρέωση να μαλώνει τις 7 ώρες από το 8ωρό του, με "αντιρρησίες μάσκας". Δεν είναι αυτή η δουλειά του. 

Οι νεαροί παραμένουν "ανώνυμοι", δεν τους στοχοποιεί κανείς και στο τέλος, χαμένος είναι μόνο ο οδηγός, ο οποίος καταγγέλλεται από την κυρία "στα κανάλια" ότι "δεν έκανε τίποτε". Ε τι να κάνει; Να κάνει παρατήρηση και να τον μαχαιρώνουν όλη μέρα; "Η αστυνομία, πού είναι κυρία μου να κάνει προληπτικούς ελέγχους"; 

BONUS:

Είστε οδηγός και σας καλούν να βάλετε μυαλό σ' αυτόν τον επιβάτη:



sakisgeorgiadis