Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Κλείσιμο σχολείων λόγω χιονιού: Πόσες μέρες μπορεί να τα κλείνει ο Δήμαρχος και πόσες ο Περιφερειάρχης

Διακοπή μαθημάτων λόγω εκτάκτων αναγκών - τι λέει ο νόμος
 Η διακοπή μαθημάτων λόγω εκτάκτων αναγκών (συνήθως λόγω χιονοπτώσεων ή παγετού), ορίζεται στο Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017), άρθρο 4. Σύμφωνα με αυτό:

Συνοπτικά: Οι Δήμαρχοι μπορούν να κλείνουν με εντολή τους τα σχολεία μέχρι 3 ημέρες και οι Αντιπεριφερειάρχες μέχρι 15.

Άρθρο 4

Διακοπή μαθημάτων λόγω εκτάκτων αναγκών

1. Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη αν πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα.

2. Διακοπή μαθημάτων πέραν των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών είναι δυνατή μόνο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και για τις αιτίες της προηγούμενης παραγράφου.

3. Αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

4. Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι τρεις (3) συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες με απόφαση του οικείου Δημάρχου, εφόσον πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στον ίδιο δήμο και συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο.



Για τα Γυμνάσια και Λύκεια, ισχύει η παρ.5 του κεφαλαίου Η' του άρθρου 186 "αρμοδιότητες περιφερειών" του Ν.3852/2010 ("Καλλικράτη"), που ορίζει ότι, ανάμεσα στις λοιπές αρμοδιότητες των Περιφερειών είναι και

5. Η διακοπή μαθημάτων, λόγω έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου στη χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειας.


sakisgeorgiadis