Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Πότε και πώς βγαίνουμε από την καραντίνα - Νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ 6/1/2022

Λίστα με 10 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη νόσο Covid-19 εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκειμένου να δώσει στους πολίτες  οδηγίες σχετικά με τις διαγνώσεις, τα τεστ, την καραντίνα, αλλά και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ξεκινάμε με δύο επισημάνσεις του blog sakisgeorgiadis για να σας ξεμπερδέψουμε, καθώς τα επίσημα κείμενα δημιουργούν νέες απορίες και οι περισσότεροι δεν ξέρουν "τι ισχύει". Εδώ, όπως πάντα τα αναλύουμε με κατανοητά λόγια:

Α. Τα δύο σημαντικότερα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι:

1. Υπάρχουν δύο έννοιες: η απομόνωση και η καραντίνα
Απομόνωση είναι το "μένω στο σπίτι" όσων βρέθηκαν οι ίδιοι θετικοί, 
καραντίνα είναι το "μένω στο σπίτι" όσων ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, χωρίς οι ίδιοι να είναι θετικοί.

2. Για τον ΕΟΔΥ, οι πολίτες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι α) έκαναν τρεις δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου, β) έκαναν δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca μέσα στο τελευταίο εξάμηνο ή Johnson στο τελευταίο δίμηνο. Αν πέρασε το εξάμηνο (ή το δίμηνο του μονοδοσικού Johnson), θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι, α) δεν εμβολιάστηκαν καθόλου, β) εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις  Pfizer, Moderna και AstraZeneca και πέρασε το εξάμηνο, γ) εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό Johnson και πέρασε δίμηνο.

Β. Ποιά είναι η μεγαλύτερη διαφορά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων;

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι παραμένουν σε απομόνωση (είπαμε: απομόνωση σημαίνει ότι είσαι ο ίδιος κρούσμα) πέντε μέρες.  Βγαίνουν από την απομόνωση, αν δεν έχουν συμπτώματα ΧΩΡΙΣ ΤΕΣΤ!

Η διαφορά είναι ότι οι στενές επαφές των κρουσμάτων, δεν μπαίνουν σε καραντίνα (είπαμε: καραντίνα είναι όταν ο ίδιος δεν έχεις κορωνοϊό, αλλά ήρθες σε επαφή με κρούσμα), αν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι επαφές των κρουσμάτων, μπαίνουν σε καραντίνα αν είναι ανεμβολίαστοι (με την έννοια που αναλύσαμε παραπάνω). Για να βγώ από την καραντίνα, απαιτείται τεστ (pcr ή rapid) την 5η μέρα.


sakisgeorgiadis,blogspot.com, 6-1-2022



ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΔΥ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


1. Διαγνώστηκα θετικός με (αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) τι πρέπει να κάνω;

Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. . Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης
Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

2. Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τι πρέπει να κάνω; 

Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες :

Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5η ημέρα μετά την έκθεση
 
Β)  είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση :

Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα
Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5η ημέρα μετά την έκθεση
Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β. Γενικός πληθυσμός

B1. Άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.
Μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
 

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

 Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση ή άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες:

Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5 η ημέρα από την έκθεση.

 Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστους:

Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες
Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.

Οι ανωτέρω οδηγίες μπορούν να επικαιροποιούνται αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων λόγω της ταχύτητας μετάδοσης του ιού.

3. (αφορά τους υγιειονομικούς, το παραλείπουμε)

4. Νοσώ από Sars-Cov-2 τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης,
Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε
 
Ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ή ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Γραμμή Υπ. Εργασίας :1555
Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force) : 210-3493958, 210-3493867

5. Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές.
Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ

6. Έχω self-test θετικό. Tι πρέπει να κάνω;

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

7. Αντιμετωπίζω δυσκολία με τον προγραμματισμό του ραντεβού μου για εμβόλιο/με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου/δεν αναγνωρίζονται τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα του εμβολίου

Ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εμβολίου
Για υποστήριξη και επικαιροποίηση στοιχείων παρακαλούμε απευθυνθείτε σε ΚΕΠ.
Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό σε Δημόσια Δομή ή για εμβολιασμό κατ’οίκον απευθυνθείτε σε ΚΕΠ/φαρμακείο/Γενικό οικογενειακό ιατρό.
Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

8. Απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας για τους πολίτες άνω των 60.

Οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 6324/30.12.2021. Δείτε το εδώ. 
O ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για τις σχετικές αιτήσεις.

9. Έχω διενεργήσει εμβολιασμό κατ΄οίκoν και επιθυμώ ενισχυτική δόση/ θέλω να αιτηθώ εμβολιασμό κατ΄οίκον.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς και με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) που ανήκετε.

10. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης / εμβολιασμού/θετικού- αρνητικού αποτελέσματος/ Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Ο ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών.

Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα www.emvolio.gov.gr ή στο www.support.gov.gr

sakisgeorgiadis