Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Φάμελλος: "Σε αδιέξοδο λόγω flyover" - Αγγελούδης : "Πρώτα Μετρό, μετά flyover"

 Την εκτίμηση ότι στο θέμα του οδικού άξονα fly over "οδηγούμαστε σε ένα τέλειο αδιέξοδο με ευθύνη της κυβέρνησης", εξέφρασε ο ...πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, με δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνάντησης του κόμματος με εκπροσώπους φορέων σχετικά με τις επιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη από την κατασκευή του έργου.


"Από την έρευνα που έχουμε κάνει - και επισκεφτήκαμε όλους τους αρμόδιους φορείς - προκύπτει ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για τη διαχείριση των επιπτώσεων από την κατασκευή του fly over", είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: "Αυτό σημαίνει ότι η πόλη οδηγείται για μία περίοδο τεσσάρων χρόνων σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα, με μία προχειρότητα την οποία η κυβέρνηση ονομάζει δυναμικό τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Στη λαϊκή γλώσσα λέγεται "βλέποντας και κάνοντας".

Δεν μπορεί μία πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων να οδηγηθεί στη διαχείριση των επιπτώσεων για 4 χρόνια ενός κυκλοφοριακού εμφράγματος με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας". Πρέπει, τουλάχιστον, να προηγηθεί η επιστήμη. Να υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη για τις επιπτώσεις στην πόλη. Είναι αδιανόητο ότι το έργο αυτό ξεκινάει χωρίς να υπάρχει ούτε ο εξωτερικός δακτύλιος, ούτε το Μετρό σε λειτουργία, ούτε ένας ΟΑΣΘ ενισχυμένος. 'Αρα, οδηγούμαστε σε ένα τέλειο αδιέξοδο με ευθύνη της Κυβέρνησης".

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο που επιλέχθηκε το έργο και πρόσθεσε: "Πρέπει οι φορείς να το συζητήσουν. Εμείς θα καταθέσουμε και τεχνικές προτάσεις, προφανώς γιατί εμπιστευόμαστε την επιστήμη, κάτι το οποίο δεν κάνει η κυβέρνηση. Δεν έχει αξιοποιήσει τους θεσμικούς και επιστημονικούς κανόνες και αυτό είναι εις βάρος της πόλης. Η Θεσσαλονίκη πρέπει γρήγορα να ζητήσει αυτά που της ανήκουν. Και δεν της ανήκουν οι εσωτερικές μετατάξεις αστυνομικών υπαλλήλων μόνο. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται".

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης, Πέτρος Παππάς. Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμων, Επιμελητηρίων, Επιστημονικών Συλλόγων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και οργανισμών, όπως και συλλογικοτήτων που έχουν ενστάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου, παρουσίασαν στοιχεία, θέσεις και προτάσεις.


Αγγελούδης: Το έργο πρέπει να ξεκινήσει όταν παραδοθεί το μετρό

Από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ζήτησε η πόλη να σταματήσει να διαιρείται όταν ξεκινά ένα έργο και μετά από χρόνια να αναρωτιέται γιατί δεν έγινε τίποτα στην πόλη. «Είπαμε από την αρχή ότι αυτό το έργο πρέπει να ξεκινήσει όταν παραδοθεί το μετρό. Στοιχειώδης ΟΑΣΘ ως προϋπόθεση για να αποκαταστήσουν την φερεγγυότητα ενός έργου που έχει ξεκινήσει» . Τόνισε, παράλληλα, ότι προϋπόθεση για την έναρξη του έργου θα έπρεπε να είναι και η έλευση των νέων 130 αστικών του ΟΑΣΘ, ενώ προανήγγειλε επίσης πως έχει συγκροτήσει μια επιτροπή παρακολούθησης της κυκλοφορίας στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί και επιστήμονες.

«Δεν έγινε καμία διαδικασία διαβούλευσης. Το 2021 κάναμε μια τετράωρη ειδική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για να ενημερωθούμε για το έργο και για να δούμε πόσο ελλιπέστατη είναι η μελέτη» ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας: «Κοινοποιήσαμε σε όλους τους βουλευτές τις αποφάσεις μας για διαμαρτυρίες. Έπρεπε να ολοκληρωθεί ο εξωτερικός διακτύλιος που θα ανακουφίσει ως έργο την συγκοινωνία στην πόλη».

sakisgeorgiadis