Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

22/11/2023 : Τα αιτήματα των Τουριστικών Γραφείων προς την Κυβέρνηση

 Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων προς τα Υπουργεία.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών, μετά από αίτημα των μελών της, ζητά την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας, προσωπικά, προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τα ακόλουθα θέματα:

1)  Ενόψει της λήξης της παράτασης στις 31-12-2023, που δόθηκε στις 22-12-2022 με Αρ. Πρωτοκόλλου 408948 σχετικά με το όριο ηλικίας απόσυρσης από την κυκλοφορία των τουριστικών  λεωφορείων  δημόσιας χρήσης παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα, ώστε να δοθεί νέα γενναία χρονική παράταση για την υπόψη απόσυρση. Παράλληλα, θα θέλαμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για το όριο ηλικίας των τουριστικών λεωφορείων μίας κι όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει «παλαιό ή ηλικιωμένο λεωφορείο», όταν αυτό συντηρείται άριστα και όταν τόσο το ΚΤΕΟ όσο και το Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιούν  τους προβλεπόμενους ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση και την εμφάνιση αυτών.

2) Εντός του επόμενου μήνα είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας για το ερχόμενο έτος 2024. Το ύψος αυτών μας απασχολούσε ήδη και στην προ COVID εποχή θεωρώντας το αφενός μεν ως υψηλό, αφετέρου δε ως άδικο σε σχέση με τα μειωμένα ποσά, κατά 50%, που ισχύουν για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Γι’ αυτό, βασιζόμενοι στην ευαισθησία και τη θέληση που σας διακρίνει , για να παραμείνει ο κλάδος μας «όρθιος», ζητούμε να μεριμνήσετε, ώστε τα τέλη κυκλοφορίας , να παραμείνουν μειωμένα, στα ίδια επίπεδα, όπως ακριβώς ήταν και για το τρέχον έτος 2023 βάσει του άρθρου 16 του Νόμου 5000/22 (ΦΕΚ Α’ 226/9-12-2022).  Κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη θέσπισης νόμου για την εξίσωση του αντιτίμου των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων με αυτό των ΚΤΕΛ.  

3)  Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων (τουριστικών λεωφορείων) στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες καθότι το σύνολο των λεωφορείων έχει τεθεί σε ακινητοποίηση. Ειδικότερα, έχει επέλθει παύση όλων των μονίμων δρομολογίων (εργοστάσια, βιοτεχνίες, συσκευαστήρια) που εκτελούνταν σε καθημερινή βάση καθώς και των εκδρομών εξ’ αιτίας της έλλειψης τουριστικού ενδιαφέροντος.

4) Αποσαφήνιση των διατάξεων που ρυθμίζουν την άσκηση δραστηριότητας εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.α.   

 

5)  Την άρση απαγόρευσης μεταφοράς ασυνόδευτων δεμάτων από λεωφορεία που εκτελούν λεωφορειακές γραμμές εξωτερικού.

 

 Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος  -  Πορτοκαλίδης Ηλίας         

Ο Γραμματέας - Κολημένος Χρήστος


sakisgeorgiadis