Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

ΟΧΙ, δεν είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες χιονιού από Οκτώβριο έως Απρίλιο !

Κυκλοφορεί ως αστικός μύθος, ότι "πρέπει  να έχουμε αλυσίδες στο αμάξι μας ή το επαγγελματικό μας όχημα, αλλιώς σε τυχαίο έλεγχο της Τροχαίας, θα μας επιβληθεί πρόστιμο".

Ποιά είναι η αλήθεια:


Η υποχρέωση για τον εφοδιασμό των αυτοκινήτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα υφίσταται για την χρονική περίοδο και την περιοχή που ορίζονται κάθε φορά στην εκάστοτε απόφαση που δημοσιεύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ.3 του άρθρου 1 της α’ σχετικής απόφασης. Δηλαδή, η υποχρέωση δεν υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου – Απριλίου εφόσον δεν εκδοθεί η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Η υποχρέωση υφίσταται μόνο με την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης .

Με πολύ απλά λόγια:

Ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι υποχρεωτικός, μόνο όταν εκδοθεί απόφαση αρμοδίων οργάνων σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης  (συνήθως της Διεύθυνσης Τροχαίας του νομού). Σε ομαλές συνθήκες, η Τροχαία ΔΕΝ ελέγχει "στα καλά καθούμενα" αν έχουμε αλυσίδες ή όχι στο όχημά μας, . Οταν όμως πει "τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες...", τότε ισχύουν οι ποινές. Μόνο αν έχει εκδοθεί απόφαση εκτάκτων περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, που δημοσιεύεται στη Διαύγεια!

Ισχύει λοιπόν η εγκύκλιος Δ30/Δ5α/314143 /10 Οκτωβρίου 2022 με ΑΔΑ : 6ΛΛΦ465ΧΘΞ-Β10

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ: Αντιολισθητικές Αλυσίδες ή χιονολάστιχα στα λεωφορεία;

..................................................ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΕΑ 28/11/2023...........................................




Και πιο αναλυτικά:





Στις 14-3-2022, δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση  Δ30/Δ5α/73567/11-03-2022  (ΦΕΚ Β’1144/14-03-2022) (ΑΔΑ: 6Μ3Λ465ΧΘΞ-76Β) . Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1α'. αναφέρεται:

3. Η ως άνω υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α΄ 57) και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.



Η παράγραφος 2 του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει:

Τα μέτρα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο μπορεί να παίρνονται προσωρινά εντός και εκτός από κατοικημένες περιοχές, με απόφαση των κατά τόπους αρμόδιων Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Τροχαίας, όταν αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους ασφάλειας ή σε έκτακτες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση μόνο τελείως προσωρινών καταστάσεων. 

Στις 10 Οκτωβρίου του 2022, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εξέδωσε την εγκύκλιο εφαρμογής με διευκρινίσεις επί των ισχυόντων, με αρ. Δ30/Δ5α/314143 (δείτε την εδώ) στην οποία:

"διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση για τον εφοδιασμό των αυτοκινήτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα υφίσταται για την χρονική περίοδο και την περιοχή που ορίζονται κάθε φορά στην εκάστοτε απόφαση που δημοσιεύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ.3 του άρθρου 1 της α’ σχετικής απόφασης. Δηλαδή, η υποχρέωση δεν υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου – Απριλίου εφόσον δεν εκδοθεί η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Η υποχρέωση υφίσταται μόνο με την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης". 

sakisgeorgiadis