Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Σιδηρόδρομος: Στον «αέρα» επιδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Στον αέρα βρίσκονται ευρωπαϊκά κονδύλια τουλάχιστον 1 δισ. Ευρώ για τα νέα έργα και τη συντήρηση του ελληνικού σιδηροδρόμου, καθώς.... το υπουργείο υποδομών και μεταφορών πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών για την οργανωτική δομή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και των θυγατρικών του ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί από τις δύο εταιρείες για το 2022, προκύπτει ότι συνδυαστικά οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ανέρχονται ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ.


Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από το CEF, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Όσον αφορά τον ΟΣΕ η ευρωπαϊκή ένωση καλύπτει έως και 630 εκατ. Ευρώ για τις εξής κατηγορίες έργων:

1. Έργα υποδομής και επιδομής: Η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 310 εκατ. Ευρώ και τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η αναβάθμιση στο τμήμα Σκα-Οινόη και Καστανούσα-Στρυμώνας, ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής, καθώς και το ΣΔΙΤ για την ανάταξη του δικτύου της Βορείου Ελλάδος.


2. Έργα Ηλεκτροκίνησης και τηλεπικοινωνιών: 150 εκατ. Ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται μεταξύ άλλων τα έργα για την αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας (GSMR), τα συστήματα σηματοδότησης και σηματοδότησης (ETCS), καθώς και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης.


3. Η τελευταία κατηγορία έργων αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση και η χρηματοδότηση από την ΕΕ ανέρχεται έως και τα 170 εκατ. Ευρώ. Τα πιο σημαντικά έργα είναι τα «έξυπνα» εισιτήρια και η εγκατάσταση WiFi, καθώς και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού Κέντρου του ΟΣΕ.


διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο mononews.gr

sakisgeorgiadis