Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΟΑΣΑ : Αίτηση ανάκλησης κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το Ε.Σ. σόκαρε για 2η φορά το Υπουργείο και τον ΟΑΣΑ, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναβρασμός στο ΥΠΥΜΕ, με συσκέψεις από τα ....ξημερώματα.

Αίτηση ανάκλησης κατά της πράξης 701/2022 του Ζ΄Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τη οποία το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι "κωλύεται η υπογραφή" της σύμβασης ΟΑΣΑ - ΚΤΕΛ Αττικής , με την οποία παρατείνεται η σύμβαση της 7-10-2020, θα υποβάλει ο ΟΑΣΑ.

Η αίτηση ανάκλησης θα εξεταστεί ταχύτατα από 7μελές τμήμα του Ε.Σ. με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους 6 αρχαιότερους δικαστές αυτού, με την ελπίδα ότι θα ανακληθεί η απόρριψη του σχεδίου σύμβασης, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συγκοινωνία, καθώς τα 4 ΚΤΕΛ δεν μπορούν να πληρωθούν πέραν της 7-10-2022. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα ΚΤΕΛ θα "ξαναβάλουν πλάτη", με ...πρωτότυπο τρόπο, που θα γίνει γνωστός τις επόμενες ημέρες.

Δείτε και: Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε για 2η φορά τη σύμβαση ΟΑΣΑ - ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ

  

Η αίτηση ανάκλησης πράξης Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου : H νομοθετική βάση

Στο άρθρο 35 «Έλεγχος ∆ηµοσίων Συµβάσεων» του Κώδικα Νόµων για το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν. 4129/2013 (Α΄ 52) ορίζεται: «1. (…) 2. (…) Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ολοκληρώνεται µέσα σε τριάντα ηµέρες από τη διαβίβαση σε αυτό του σχετικού φακέλου. Η πράξη που εκδίδεται κοινοποιείται µε τηλεοµοιοτυπία στον αρµόδιο φορέα, ο οποίος υποχρεούται αµελλητί να την κοινοποιήσει µε τηλεοµοιοτυπία σε όλους τους συµµετέχοντες στην ελεγχόµενη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου (…). 5. Αιτήσεις ανάκλησης των πράξεων των Κλιµακίων που αποφαίνονται ότι κωλύεται η υπογραφή της ελεγχόµενης σύµβασης, υποβάλλονται στη γραµµατεία του αρµόδιου Τµήµατος, σε περίπτωση πλάνης περί τα πράγµατα ή το νόµο, από αυτόν που έχει σπουδαίο έννοµο συµφέρον προς τούτο, ή από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, χάριν του δηµοσίου συµφέροντος, µέσα σε δεκαπέντε ηµέρες από την κοινοποίηση της πράξης του Κλιµακίου στον οικείο φορέα και στον Γενικό Επίτροπο. (…)». Περαιτέρω, στην παράγραφο 5 του άρθρου 36 του ίδιου Κώδικα «Προληπτικός έλεγχος συµβάσεων Ο.Τ.Α.» ορίζεται: «Κατά των πράξεων των Επιτρόπων και των Κλιµακίων, επιτρέπονται αιτήσεις ανάκλησης, σε περίπτωση πλάνης περί τα Απόφαση 538/2020 3 πράγµατα ή το νόµο, οι οποίες εκδικάζονται από το αρµόδιο Τµήµα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύµφωνα µε τους όρους, προθεσµίες και τη διαδικασία που ορίζονται στην παράγραφο 5 του προηγούµενου άρθρου από τις φράσεις “υποβάλλονται στη γραµµατεία του αρµόδιου Τµήµατος” έως τις φράσεις “Άλλη αίτηση ανάκλησης δεν επιτρέπεται”, που εφαρµόζονται αναλόγως».



Τις αιτήσεις ανακλήσεως εξετάζει Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο και αποφαίνεται επ’ αυτών μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες από την κατάθεσή τους. Άλλη αίτηση ανακλήσεως δεν επιτρέπεται. Το ίδιο Τμήμα εκδικάζει και την άρση της αμφισβήτησης για την έννοια των διατάξεων τυπικού νόμου, αν εκδόθηκαν γι’ αυτές αντίθετες Πράξεις ή Πρακτικά Κλιμακίων ή συνθέσεων αυτών ή υπάρχει αμφιβολία για την αληθινή έννοια αυτών. Η αμφισβήτηση φέρεται ενώπιον του Τμήματος με πρωτοβουλία αυτού που έχει έννομο συμφέρον ή αυτεπαγγέλτως από τον προεδρεύοντα του οικείου Κλιμακίου ή από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση αμφιβολίας η οικεία σύνθεση του Κλιμακίου παραπέμπει αμέσως το ζήτημα στο Τμήμα με πρακτικό της. Το Τμήμα οφείλει να εκδώσει πράξη άρσεως της αμφισβήτησης ή της αμφιβολίας μέσα σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση αυτής στη Γραμματεία του.


Η κατά τις προηγούμενες παραγράφους αίτηση αναθεώρησης εκδικάζεται από Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου μείζονος - επταμελούς σύνθεσης, το οποίο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έξι μέλη, τα οποία ορίζονται από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου μεταξύ των αρχαιότερων συμβούλων με ισάριθμους αναπληρωματικούς. Η συμμετοχή στη σύνθεση του Κλιμακίου και του Τμήματος που εξέδωσε την προσβαλλόμενη με την αίτηση αναθεώρησης απόφαση αποτελεί κώλυμα συμμετοχής στην εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης. Τα μέλη του Τμήματος επικουρούνται από υπηρετούντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο δικαστικούς λειτουργούς που έχουν το βαθμό εισηγητή. 5. Το Τμήμα επταμελούς σύνθεσης δικάζει την αίτηση αναθεώρησης σε δημόσια συνεδρίαση, επιτρέπεται δε μία μόνο αναβολή της συζήτησης. Όποιος έχει σπουδαίο έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει εγγράφως ή προφορικά παρέμβαση μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναθεώρησης στο ακροατήριο της αίτησης αναθεώρησης. Οι διάδικοι μπορούν να υποβάλλουν υπόμνημα μέσα σε τρεις ημέρες από τη συζήτηση στο ακροατήριο της αίτησης αναθεώρησης.




Δήλωση του Τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά

«Αντί να προμηθευτούν νέα λεωφορεία, σπαταλούν ασταμάτητα το δημόσιο χρήμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Δυόμισι χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής συνεχίζουν το ίδιο βιολί.

Αντί να προμηθευτούν νέα λεωφορεία, επικαλούνται δήθεν έκτακτες καταστάσεις και σπαταλούν ασταμάτητα το δημόσιο χρήμα.

Άλλοτε με απευθείας αναθέσεις του μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ, άλλοτε ενοικιάζοντας πολυμεταχειρισμένα οχήματα σε τιμές αγοράς καινούριων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο τους έπιασε με τη γίδα στην πλάτη.

Για μια ακόμα φορά.

Η επιμονή τους είναι προκλητική, εξοργιστική, ανήθικη.

Όσο και να κωλυσιεργούν στην ενίσχυση των ΜΜΜ, όσο και να επιμένουν με νομοθετικά τερτίπια να ξαναδώσουν το έργο στους ιδιώτες, όσο και να δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, θα βρίσκουν απέναντί τους όχι μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και την κοινωνία.

Τους καλούμε να επανέλθουν επιτέλους στη νομιμότητα».



sakisgeorgiadis