Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη προσαγωγή εργαζόμενου της ΣΤΑ.ΣΥ, στη διάρκεια της βάρδιάς του, το... απόγευμα της Κυριακής 16/10, και την κράτησή του στα κρατητήρια του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς, εντεταλμένους για τον έλεγχο της παραβατικότητας στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αριάδνη».

Οι αστυνομικοί μετά από φραστικό διαπληκτισμό με τον εργαζόμενο, στο κτήριο, στον σταθμό «Αττική», αντί να διευθετήσουν το θέμα, ενημερώνοντας τους αρμόδιους, επέλεξαν να τον συλλάβουν σαν κοινό εγκληματία, να του αφαιρέσουν ακόμα και το κινητό τηλέφωνο και να τον οδηγήσουν στο κρατητήριο!

Αυτή η ενέργεια των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτη η θέση του, στη βάρδιά του, σε βάρος της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, καθώς εκείνος εκτελούσε καθήκοντα τεχνικού υποστήριξης λειτουργίας της Γραμμής 1.

Το απαράδεκτο περιστατικό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες και άλλων προβλημάτων από συμπεριφορές αστυνομικών, εντός του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ, αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο «Αριάδνη», δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας απ’ όσα επιλύει.

Αποκορύφωμα αποτελεί η προσαγωγή του εργαζόμενου την ώρα της βάρδιάς του ενώ η παραβατικότητα «βράζει» στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ καλεί, για μια ακόμα φορά, τα Υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το σχέδιο «Αριάδνη» να εξυπηρετήσει την ασφάλεια των μεταφορών, για την προστασία επιβατών, εργαζόμενων και της δημόσιας περιουσίας και να μην γίνεται πηγή δημιουργίας νέων προβλημάτων.

Για τη Διοίκηση
Ο Γεν. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Γ. Κολαΐτης Π. Κοντογιάννης


To Σωματείο έστειλε επίσης και την παρακάτω επιστολή , στη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ.

Προς

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΣΤΑ.ΣΥ

κ. Αθανάσιο Κοτταρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

– Γενική Διευθύντρια Εταιρικής Υποστήριξης

  κα. Κατερίνα Δεμερούτη 

-Διευθυντή Ασφάλειας &  Ελέγχου Κομίστρου

  κ. Ιωάννη Κεσκινίδη

– Υπεύθυνο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. του συστήματος «Αριάδνη»

  κ. Κώστας  Δήμου

Κύριε Διευθύνοντα,

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το απαράδεκτο περιστατικό, που συνέβη χθες (Κυριακή 16/10/2022) το απόγευμα, εντός του κτηρίου στο σταθμό «Αττική», το οποίο κατέληξε στη προσαγωγή συναδέλφου μας, στα κρατητήρια του Α.Τ Αγίου Παντελεήμονα σαν να επρόκειτο για κοινό εγκληματία, αφαιρώντας του ακόμα και το κινητό του τηλέφωνο !

Το περιστατικό αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς προβλημάτων, που έχουν προκαλέσει, κατά καιρούς, την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων και αποδεικνύουν ότι το σχέδιο «Αριάδνη», που εκπονήθηκε για τον έλεγχο της παραβατικότητας στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ, δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας απ’ όσα επιλύει.

Σε σχέση, λοιπόν, με το τελευταίο περιστατικό οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής:

  1. Η ενέργεια των αστυνομικών να προσαγάγουν τον εργαζόμενο, είχε αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτη η θέση του, στη βάρδιά του, σε βάρος της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, καθώς εκείνος ήταν τεχνικός υποστήριξης της Γραμμής 1.
  • Κατ’ επανάληψη οι αστυνομικοί κινούνται και συμπεριφέρονται σαν να είναι ιδιοκτήτες του χώρου, επιδεικνύοντας πολλές φορές ανάρμοστη συμπεριφορά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους εργαζόμενους στην ΣΤΑ.ΣΥ.  Επίσης, ενδιαιτώνται, όπου θέλουν, ακόμα και σε χώρους,  που δεν τους έχουν παραχωρηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Σε έναν τέτοιο χώρο διαδραματίστηκε και το πρόσφατο επεισόδιο.
  • Οι αστυνομικοί κινούνται, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την προσωπική ασφάλειά τους, σε χώρους, όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ειδικά εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Καταγγέλλουμε, δε, την παντελή αδιαφορία της Εταιρείας στην περιπέτεια του συναδέλφου και την έλλειψη οποιασδήποτε στήριξής του.

Επειδή, δε, θεωρούμε απαράδεκτο να σύρεται ένας εργαζόμενος σε Α.Τ ενώ η παραβατικότητα «βράζει» σε συρμούς και σταθμούς της Γραμμής 1, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο παρόμοιες καταστάσεις.

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε να ορίσετε, άμεσα, συνάντηση με το Σωματείο μας στην οποία θα παρευρίσκονται ο υπεύθυνος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. του συστήματος «Αριάδνη», ο Διευθυντής Ασφαλείας της Εταιρείας και η Γενική Διευθύντρια Εταιρικής Υποστήριξης, σε μια ύστατη προσπάθεια να εκλείψουν παρόμοια προβλήματα.

Για τη  Διοίκηση

Ο Γεν. ΓραμματέαςΟ Πρόεδρος
Γ. ΚολαΐτηςΠ. Κοντογιάννης

sakisgeorgiadis