Πρόκειται για την εξαιρετικά ευνοϊκή τροπολογία, που προβλέπει χάρισμα του 90% των ποσών, που οφείλουν οι εργαζόμενοι και διακανονισμό του υπολοίπου 10% με άγνωστο ακόμη τρόπο. ΘΑ ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση, που πιθανώς θα διακανονίζει τα ποσά σε πολλές δόσεις και σε βάθος χρόνου.
Γιατί οι εργαζόμενοι χρωστάνε αυτά τα ποσά (με απλά λόγια);
Επειδή, έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι από το 2016, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι, αφού ο ΟΑΣΘ επιδοτείται στο σύνολό του σχεδόν απ΄το δημόσιο, οι υπάλληλοι του είναι δημόσιοι υπάλληλοι που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Στο ενιαίο μισθολόγιο λοιπόν, έπρεπε να παίρνουν λιγότερα λεφτά, απ΄αυτά που έπαιρναν με τις γενναίες συμβάσεις του ΟΑΣΘ.
Έτσι, ενώ έπρεπε να πληρώνονται με τα λιγότερα του ενιαίου μισθολογίου, από τον Ιανουάριο του 2016, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, πληρώνονταν με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, που συνόδευαν τη σύμβαση εργασίας τους με τον ΟΑΣΘ. Επί 21 μήνες λοιπόν, λάμβαναν αποδοχές, περίπου 250 ευρώ, υψηλότερες από ότι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πόσα είναι τα ποσά;
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω , κάθε εργαζόμενος έπαιρνε κατά μέσο όρο 250 ευρώ το μήνα, παραπάνω από όσα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, επί 21 μήνες. Συνολικά, στο διάστημα αυτό, πήρε 6.000 ευρώ περίπου, παραπάνω, τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψει. Το θέμα "πάγωσε" από το 2018, που βγήκε η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και επανήλθε πρόσφατα.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η κυβέρνηση θέλοντας από τη μια να κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση κι από την άλλη να μην εξοργίσει τους εργαζόμενους, προχώρησε στη "χρυσή τομή" -κατά την εκτίμησή μου, σε συνεννόηση με το Συνδικάτο- να χαρίσει το 90% των οφειλομένων και να αναζητήσει το 10%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος θα κληθεί (όταν και αν....) να επιστρέψει μόνο τα 600 ευρώ, από τις 6.000 που πήρε παράνομα (κατά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).
Το ηθικό μέρος της υπόθεσης
Από όλη αυτή την ιστορία, γεννώνται κάποια ηθικά ζητήματα:
- είναι σωστό ένα κράτος, που πλήρωνε παραπάνω από όσα πρέπει, να έρχεται 5 χρόνια μετά, να ζητά πίσω αυτά τα λεφτά;
- είναι σωστό να απεργούν εργαζόμενοι που πήραν παράνομα (έτσι έκρινε ο νόμος!) 6.000 ευρώ, επειδή τους χαρίζουν ...μόνο το 90% και θέλουν "αμνηστία" για όλα;
Τις απαντήσεις, ας τις δώσει ο κάθε φορολογούμενος μόνος του. Είναι κατανοητό πάντως, ότι είναι πολύ σκληρό έως απάνθρωπο πρακτικά, να ζητάει κανείς πίσω μισθούς που ο ίδιος έδωσε στους εργαζόμενους και μάλιστα 5 χρόνια μετά.
Σ.Γ. 2/3/2022