Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Το ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εγκαθιστά το ευφυές i-Recreate


 Αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόκειται να παρέχει η "ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε." στο επιβατικό κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα.... RECREATE (smaRt ECosystem foR improvEment of public trAnsporT pErformance).


Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από τα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπονείται από την εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών Consortis Geospatial, το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής ΑΠΘ και την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, έχει ως στόχο να αναπτύξει το i-RECREATE, ένα ευφυές, διασυνδεδεμένο και αυτοματοποιημένο οικοσύστημα εφαρμογών και υπηρεσιών.


Το i-RECREATE, αξιοποιώντας σύγχρονες και εξελιγμένες τεχνολογικές εφαρμογές όπως το Αυτόματο Σύστημα Ανωνυμοποιημένης Μέτρησης Επιβατών (Automatic Passenger Counting - APC), το οποίο θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε λεωφορεία της ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια αστικών και περιαστικών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα παρέχει πληροφόρηση που θα αφορά μια σειρά από κομβικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο βαθμός πλήρωσης (συμφόρησης) από στάση σε στάση μέσα στο λεωφορείο. 

Μέσω της ιστοσελίδας και της εφαρμογής που θα αναπτυχθούν, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους για ζητήματα λειτουργίας και απόδοσης (πχ. αξιοπιστία δρομολογίων, αντιληπτό επίπεδο εξυπηρέτησης κλπ.), και να συμμετέχουν σε δράσεις παιχνιδοποίησης (gamification), με στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών (ΔΑΣ).


Παράλληλα, τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα που θα συλλέγονται από το οικοσύστημα i-RECREATE θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό δεικτών που αφορούν την οργάνωση, τη διαχείριση και τη λειτουργία των φορέων ΔΑΣ και θα δώσουν τη δυνατότητα επίλυσης μακροχρόνιων και ουσιαστικών προβλημάτων ορθολογικού σχεδιασμού, τόσο σε Στρατηγικό Επίπεδο (πχ. βέλτιστος χωρικός και χρονικός σχεδιασμός ικανοποίησης της μεταφορικής ζήτησης μέσω ΔΑΣ) όσο και σε Τακτικό/Επιχειρησιακό (πχ. ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων ΔΑΣ σε επιχειρησιακό και λειτουργικό επίπεδο).

Η υλοποίηση του ερευνητικού έργου RECREATE ξεκίνησε τον Οκτώβριο του έτους 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του έτους 2023.


sakisgeorgiadis.blogspot.com, 6/2/2022

sakisgeorgiadis