Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Σαν σήμερα ένα από τα χειρότερα ατυχήματα με λεωφορείο ΚΤΕΛ

 Ήταν ένα βράδυ σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου του 2003. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έπεσε στον ποταμό Αλιάκμονα ....παρασύροντας στον θάνατο 15 ανθρώπους.

Το λεωφορείο αναχώρησε από το σταθμό Μακεδονία στις 11:10 με 23 επιβαίνοντες. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, περνούσε πάνω από τη γέφυρα του Αλιάκμονα στη διασταύρωση Κλειδί. Για άγνωστο λόγο, ξέφυγε από την πορεία του, χτύπησε στο κιγκλίδωμα και έκανε μία βουτιά από ύψος 9 μέτρων για να καταλήξει στα νερά του Αλιάκμονα. Εκτιμάται ότι το λεωφορείο κατά την πτώση του τουμπάρισε πολλές φορές, για να σταματήσει σε πλάγια θέση από την αριστερή πλευρά.

Ένας επιβάτης ελαφρά τραυματισμένος κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να ειδοποιήσει με το κινητό του τηλέφωνο τους συγγενείς του αλλά και την αστυνομία, ενώ την ίδια ώρα διερχόμενοι οδηγοί επικοινώνησαν αμέσως με την Τροχαία.

Η κινητοποίηση ήταν πραγματικά άμεση. Περισσότεροι από 100 διασώστες, αστυνομικοί, τροχονόμοι και άνδρες της ΕΜΑΚ, το σύνολο σχεδόν του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος και άρχισαν αμέσως μία αγωνιώδη προσπάθεια απεγκλωβισμού των επιβατών.




Επιστρατεύτηκαν γερανοφόρα οχήματα, ανεμόσκαλες αλλά και ένα αμφίβιο ερπιστριοφόρο της Πυροσβεστικής, το οποίο άρχισε να χτενίζει την κοίτη του ποταμού, μήπως και υπάρχει κάποιος τραυματίας που παρασύρθηκε από τα νερά.

Στο σημείο που έπεσε το λεωφορείο, τα νερά του ποταμού ήταν ρηχά, αλλά ο τραυματισμός των επιβατών σε συνδυασμό με την πολύωρη παραμονή τους μέσα στο ποτάμι αλλά και η χαμηλή θερμοκρασία, επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας πολλών.

Μέχρι της 5 τα ξημερώματα, κράτησε η επιχείρηση διάσωσης, ενώ οι τελευταίοι τρεις νεκροί εντοπίστηκαν κάτω από το λεωφορείο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία της ανέλκυσης.

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι γενικοί γραμματείς του ΥΜΑΘ Γιώργος Λυσαρίδης και του υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος και οι νομάρχες Θεσσαλονίκης και Πιερίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και Γιώργος Παπαστεργίου.

Μαρτυρία

«Κάποιοι από μας είχαμε άγιο και φαίνεται πώς είχα και εγω, ήταν τα πρώτα λόγια του στρατιώτη Αναστάσιου Κόλια, ο οποίος είπε ότι το δυστύχημα έγινε όταν ο οδηγός του λεωφορείου προσπέρασε ένα φορτηγό, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και έπεσε από την γέφυρα στον ποταμό Αλιάκμονα. Σύμφωνα με το νεαρό στρατιώτη, λίγα λεπτά μετά την πρόσκρουση στο λεωφορείο υπήρχε πλήρης ησυχία. «Ακουγόταν μόνο τα κλάματα των δύο παιδιών που τα φώναζε η μητέρα τους (Αφροδίτη Σεϊνά) αλλά και αυτά σταμάτησαν μετά από λίγο», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του που δεν μπόρεσε να σώσει την ζωή των επιβατών που ανασύρθηκαν νεκροί.

Τα αίτια

Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Π. Τόλιος δήλωσε ότι ο οδηγός ήταν έμπειρος, καθώς είχε 10χρονη προϋπηρεσία και την διαδρομή την είχε κάνει πάρα πολλές φόρες. Μάλιστα, το μοιραίο δρομολόγιο που έκανε ήταν το πρώτο μετά από 26 ώρες άδειας που είχε. Σε ό,τι αφορά τη μηχανική κατάσταση του λεωφορείου, ο κ. Τόλιος δήλωσε ότι μόλις πριν από περίπου ένα μήνα είχε περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας στην Τροχαία, μία νταλίκα επιχείρησε να προσπεράσει το προπορευόμενο λεωφορείο, με αποτέλεσμα ο οδηγός του ΚΤΕΛ να χάσει τον έλεγχο. Αυτή τη μαρτυρία εξετάζει η Tροχαία Θεσσαλονίκης, καθώς στη γέφυρα --όπως δήλωσε στον Flash 96 ο διευθυντής της τροχαίας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μαρνάς-- δεν υπήρχε παγετός, ενώ και η γέφυρα είναι πολύ καλά φωταγωγημένη αλλά και ο δρόμος είναι υψηλών προδιαγραφών χωρίς καμία απολύτως επικινδυνότητα.


Δίωξη στον οδηγό της νταλίκας


Στον οδηγό της νταλίκας που προπορευόταν του λεωφορείου του ΚΤΕΛ αποδίδονται οι ποινικές ευθύνες για το θάνατο των 16 ανθρώπων στη διάρκεια του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος στις 22 Φεβρουαρίου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Σε βάρος του Μιχάλη Κ. από τη Θεσσαλονίκη, που οδηγούσε την προπορευόμενη του λεωφορείου νταλίκα ο εισαγγελέας Κατερίνης Θεόδωρος Σταμάτης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή καθώς και για χρήση ναρκωτικών που προκάλεσε κοινό κίνδυνο.

Στη διάρκεια της προανάκρισης που διήρκεσε περισσότερο από ενάμιση μήνα, προέκυψε από τοξικολογικές εξετάσεις του αίματος του Κωνσταντινόπουλου πως έκανε χρήση χασίς – γεγονός στο οποίο αποδόθηκε και η μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης στη διάρκεια της οδήγησης.

Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου και στοίχισε τη ζωή 16 ανθρώπων οι οποίοι επέβαιναν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που εκτελούσε δρομολόγιο προς την Αθήνα. Το μοιραίο λεωφορείο, στη διάρκεια αποτυχημένης προσπάθειας προσπέρασης της προπορευόμενης νταλίκας πάνω στη γέφυρα στην οποία κινούνταν, έπεσε στον ποταμό Αλιάκμονα.

sakisgeorgiadis