Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά οδηγών του ΟΑΣΘ στην κίνηση

 "Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των εργαζομένων που θα μετακινήσει ο ΟΑΣΘ από άλλες υπηρεσίες στην Διεύθυνση Κίνησης για να εργαστούν ως οδηγοί των λεωφορείων", ρωτούν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολόκληρη η ερώτηση:


Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητά την επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις οδηγών για να καλυφθούν τα κενά στην κίνηση των λεωφορείων»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕφΣυν, 50 λεωφορεία από το σύνολο των 260 λεωφορείων που προμηθεύτηκε ο ΟΑΣΘ με leasing και των 120 του παλαιού του στόλου, μένουν ακινητοποιημένα καθώς δεν υπάρχουν οδηγοί για να τα κυκλοφορήσουν. Εξαιτίας του χαμηλού μισθολογίου 200 εργαζόμενοι έχουν ήδη αποχωρήσει από τον Οργανισμό με τη διαδικασία της κινητικότητας και οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές. Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη από το 2010 στον ΟΑΣΘ.

Η Διοίκηση του Οργανισμού προτίθεται να ζητήσει την επιστροφή στη Διεύθυνση Κίνησης και στην οδήγηση των λεωφορείων, όσων από τους 359 εργαζομένους έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού. Μάλιστα η Διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, όπου οι 193 από αυτούς έχουν ενεργή πιστοποίηση επαγγελματικής ικανότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πολλοί από αυτούς έχουν μετακινηθεί εξαιτίας λόγων υγείας ενώ άλλοι δεν έχουν εργαστεί ούτε μία ημέρα στο «τιμόνι», αφού είχαν τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις, όπως των εισπρακτόρων, ελεγκτών κ.ά.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ έχει δηλώσει ότι «έχοντας διασφαλίσει την επάρκεια του τροχαίου υλικού, ο Οργανισμός προχωρά στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί το σύνολο των απαιτούμενων λεωφορείων στην πόλη μας. Για τον σκοπό αυτό, προσωπικό του Οργανισμού το οποίο έχει μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες εντός του ΟΑΣΘ επιστρέφει στη φυσική του θέση, που είναι η Διεύθυνση Κίνησης και η οδήγηση των οχημάτων. Με αυτό τον τρόπο, καλύπτουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε το διαθέσιμο πλέον τροχαίο υλικό να είναι σε κυκλοφορία στην πόλη σε καθημερινή βάση». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι εργαζόμενοι ανησυχούν μήπως οι τεχνικές υπηρεσίες, όπως τα συνεργεία, αποψιλωθούν και κλείσουν, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι σε αυτές, μεταφερθούν στην Διεύθυνση Κίνησης για να εργαστούν ως οδηγοί.

Επειδή σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, που έχουν προσληφθεί τη δεκαετία του 90 και εργάζονται ως ελεγκτές κομίστρου ή στις τεχνικές υπηρεσίες, χωρίς να έχουν οδηγήσει ποτέ λεωφορείο, ειδικά σε συνθήκες πόλης.

Επειδή είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι, που θα επιστρέψουν στις θέσεις οδηγών, να μπορέσουν σε συνθήκες κίνησης να οδηγήσουν με ασφάλεια για τους ίδιους και το επιβατικό κοινό.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των εργαζομένων που θα μετακινήσει ο ΟΑΣΘ από άλλες υπηρεσίες στην Διεύθυνση Κίνησης για να εργαστούν ως οδηγοί των λεωφορείων,

2) Έχει διερευνηθεί αν οι εργαζόμενοι, που θα μετακινηθούν, είναι ικανοί να εργαστούν ως οδηγοί είτε λόγω υγείας είτε λόγω εμπειρίας και ικανότητας και με ποια διαδικασία;

3) Πως θα καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες από τις οποίες θα αποχωρήσουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι για να εργαστούν πλέον ως οδηγοί;



Οι ερωτώντες Βουλευτές



  1. Γιαννούλης Χρήστος
  2. Αβραμάκης Ελευθέριος
  3. Αμανατίδης Ιωάννης
  4. Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
  5. Βαρδάκης Σωκράτης
  6. Βέττα Καλλιόπη
  7. Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
  8. Γκιόλας Ιωάννης
  9. Ζουράρις Κωνσταντίνος
  10. Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
  11. Μάλαμα Κυριακή
  12. Μάρκου Κωνσταντίνος
  13. Μωραίτης Αθανάσιος (Θάνος)
  14. Νοτοπούλου Αικατερίνη
  15. Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα)
  16. Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
  17. Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
  18. Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  19. Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
  20. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
  21. Φάμελλος Σωκράτης

sakisgeorgiadis