Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Συμμετείχα σε διαγωνισμό δημοσίου στο ΕΣΗΔΗΣ. Γιατί δεν βλέπω τις προσφορές των άλλων;

 Με την έκδοση του ν. 4782/2021 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), πολλές δε.... εξ αυτών επηρεάζουν τις έως σήμερα λειτουργικότητες του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ Προμήθειες και Υπηρεσίες. 

Η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης ΕΣΗΔΗΣ προέβη σε παραμετροποιήσεις στο Σύστημα προκειμένου να εκτελούνται ορθά οι νέες τροποποιημένες διαδικασίες. 

Αποσφράγιση και πρόσβαση των οικονομικών φορέων στα έγγραφα 

Η βασικότερη τροποποίηση που επήλθε, αφορά στην διεξαγωγή της διαδικασίας αποσφράγισης. Έως σήμερα το θεσμικό πλαίσιο προέβλεπε ότι αμέσως μετά την αποσφράγιση των φακέλων του κάθε σταδίου (φάκελος «Δικαιολογητικών συμμετοχής / Τεχνικής προσφοράς» και φάκελος «Οικονομικής 2/24 προσφοράς»), οι συμμετέχοντες Οικονομικοί Φορείς είχαν άμεση πρόσβαση στα έγγραφα των λοιπών συμμετεχόντων Οικονομικών Φορέων.  

Για τις διαδικασίες Δημοσίων Συμβάσεων που εκκινούν μετά την 01.06.2021, εφαρμόζεται πλέον το τροποποιημένο άρθρο 100 του ν. 4412/2016 (όπως άλλαξε με το άρθρο 40 του Ν.4782/21), σύμφωνα με το οποίο μετά την αποσφράγιση των κατά περίπτωση φακέλων των προσφορών, πρόσβαση στα έγγραφα αυτών έχει μόνον η Αναθέτουσα Αρχή και η Επιτροπή Διαγωνισμού. Η πρόσβαση (δημοσίευση) δε στο περιεχόμενο των προσφορών των συμμετεχόντων Οικονομικών Φορέων, θα πραγματοποιείται σε διακριτό, μεταγενέστερο χρόνο ανάλογα με την κατά περίπτωση ακολουθούμενη διαγωνιστική διαδικασία και το κριτήριο κατακύρωσης αυτής.


Δείτε το Ν.4782/21

sakisgeorgiadis