ΚΤΕΛ : Πώς μπορούν οι φοιτητές να λάβουν την έκπτωση για το φοιτητικό εισιτήριο με Ακαδημαϊκή Ταυτότητα - Τι είναι το pkpass
tags : ακαδημαική ταυτότητα 2021, πάσο, ΚΤΕΛ, φοιτητικο εισιτηριο, pkpass, passwallet, ανεπαφο πασο Μας ρωτήσατε, απαντάμε -με απλά και κατανοητά στους υπαλλήλους των εκδοτηρίων των ΚΤΕΛ, λόγια:
Μια μικρή εισαγωγή για να κατανοήσουμε τον ψηφιακό κόσμο
Όλοι έχουμε συνηθίσει, τη λέξη "κάρτα" να τη συνδέουμε με μια πλαστική κάρτα, με πιο δεδομένη τη χρήση χρεωστικής κάρτας για ανάληψη από ΑΤΜ ή πιστωτικής. Όλοι έχουμε επίσης στο πορτοφόλι μας, κάρτες από σούπερ μάρκετ, εταιρείες καυσίμων και δεκάδες άλλες "κάρτες".
Κάτι τέτοιο δηλαδή:
Οι κάρτες, εναρμονίζονται με ένα παγκόσμιο πρότυπο και πρέπει να έχουν τις εξής διαστάσεις:
πλάτος 8,56 εκατοστά, ύψος 5,4 εκατοστά.
Αν μετρήσετε με χάρακα, τη χρεωστική κάρτα, που όλοι έχετε στο πορτοφόλι σας, θα βρείτε τα παραπάνω μεγέθη.
Πολλές από τις κάρτες, είναι απλώς ένα πλαστικό κομμάτι, με ή χωρίς τη φωτογραφία σας και χρησιμεύουν π.χ. για "αναγνώριση μέλους ενός σωματείου". Απλά τη δείχνετε σε κάποιον.
40 περίπου χρόνια πριν, εφευρέθηκε η εισαγωγή μικροτσίπ στην κάρτα, με αποτέλεσμα οι κάρτες να μην απλώς ένα εκτυπωμένο σκληρό χαρτί, αλλά να ..κάνουν και δουλειά.
Έτσι, βάζοντας την κάρτα σας σε ένα ΑΤΜ , διαβάζεται αυτόματα ο λογαριασμός σας και τα άλλα στοιχεία σας και μπορείτε να προχωρήσετε σε ανάληψη χρημάτων.
Επειδή όμως, η τεχνολογία εξελίσσεται, εφευρέθηκε η "ανέπαφη" κάρτα. Όλες οι τραπεζικές κάρτες έχουν πλέον ένα μικρό ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπάκι), που λέγεται RFID και επιτρέπει τη χρήση της κάρτας από σχετική απόσταση, ώστε να συντομεύεται η διαδικασία πληρωμής.
Οι ανέπαφες κάρτες (contactless), είναι πολύ εξυπηρετικές, έχουν όμως ένα πρόβλημα: χρειάζονται πλαστικό για να κατασκευαστούν και να τις έχετε στο πορτοφόλι σας.
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία προσαρμόζεται στις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος κι έτσι, σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, εγκαταλείπεται σιγά σιγά η ιδέα της υλικής κάρτας, της χειροπιαστής δηλαδή, που έχετε στο πορτοφόλι και όλο και περισσότερα "χαρτιά" και κάρτες, διακινούνται σε ψηφιακή μορφή, σε αρχείο δηλαδή, που μπορεί να διαβάσει υπολογιστής, κινητό κ.λπ. Ο καινούριος κόσμος θα είναι με βεβαιότητα ...paperless, δηλαδή χωρίς χαρτί.
Οι κάρτες λοιπόν, είτε τραπεζών, είτε σουπερ μάρκετ, είτε εταιρειών, είτε πρόσβασης σε χώρους, είτε ακόμη και οι κάρτες επιβίβασης σε αεροπλάνο, εισιτήριο για μια συναυλία κ.λπ. σταματάνε να τυπώνονται σε πλαστικό ή σκληρό χαρτί και γίνονται πλέον αρχεία ! Αντί να έχουμε την κάρτα σε πλαστικό, την έχουμε σε αρχείο στον υπολογιστή. Όπως για παράδειγμα έχουμε τη βεβαίωση εμβολιασμού σε αρχείο PDF, τη δείχνουμε, μας τη "σκανάρουν" και βλέπουν στοιχεία για την επαλήθευση της εγκυρότητάς της.
Πάμε τώρα στους φοιτητές
Οι φοιτητές, μέχρι φέτος, λάμβαναν από τη σχολή τους, την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα, (που βεβαιώνει ότι είναι φοιτητές, αλλά και που τους δίνει το δικαίωμα να έχουν έκπτωση στις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ), σε πλαστική μορφή, με τη φωτογραφία τους τυπωμένη.
Κάτι τέτοιο ας πούμε, ανάλογα με τη σχολή:
Αυτή η ταυτότητα, η υλική, η χειροπιαστή, θα καταργηθεί σιγά σιγά.Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στο πλαίσιο της Πράξης «Επέκταση Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας» θα εκδίδονται νέες Ακαδημαϊκές Ταυτότητες ανέπαφης τεχνολογίας. Άρα, τα "φοιτητικά πάσο" θα είναι πλέον ανέπαφης τεχνολογίας, αλλά και πάλι πλαστική κάρτα. Προς το παρόν ανέπαφα πάσο, παίρνουν οι πρωτοετείς.
Και τι είναι αυτό το PKPASS ;
Μετά το βήμα αυτό, το υπουργείο προχώρησε και σε ένα ακόμη (απολύτως αναμενόμενο) βήμα: να χορηγεί την κάρτα σε ψηφιακή μορφή. Σε αρχείο για να το κατεβάζει ο φοιτητής. Αντί να έχει μια πλαστική ταυτότητα σε ένα δερμάτινο πορτοφόλι στο παντελόνι του, μπορεί να έχει ένα αρχείο (είπαμε: πώς έχουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο κινητό μας; έτσι!), στο κινητό του.
Το αρχείο αυτό, πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όπως για τις φωτογραφίες μας υπάρχουν δεκάδες τύποι αρχείων (JPG, BMP, GIF κ.λπ.), έτσι και για τις κάρτες υπάρχουν πολύ τύποι, αλλά συμφωνήθηκε ένα κοινό αρχείο που βαφτίστηκε PKPASS, από το αγγλικό PassbookPass File.
Όπως για να δούμε ένα έγγραφο .doc (που το ξέρετε όλοι), χρειαζόμαστε μια εφαρμογή, π.χ. Microsoft office , έτσι και για να διαχειριστούμε ένα pkpass αρχείο, πρέπει να εγκαταστήσουμε στο κινητό, μια εφαρμογή που λέγεται "ψηφιακό πορτοφόλι".
Αυτό το "ψηφιακό πορτοφόλι" κάνει ακριβώς ότι και το δερμάτινο πορτοφόλι: το γεμίζουμε με κάρτες! Όχι όμως χειροπιαστές πλαστικές, αλλά εικονικές, ψηφιακές, αρχεία δηλαδή.
Το ψηφιακό πορτοφόλι λοιπόν, είναι μια εφαρμογή (όπως έχετε εφαρμογή για τον καιρό στο κινητό σας, ή το viber κ.λπ.), στην οποία αποθηκεύουμε αρχεία πορτοφολιού, δηλαδή pkpass.
Τα iPhone έχουν προ-εγκατεστημένη την εφαρμογή (λέγεται Apple Passbook), στα Adroid πρέπει να την κατεβάσετε.
Η πιο καλή εφαρμογή για να έχετε το πορτοφόλι σας σε ψηφιακή μορφή, είναι το Pass Wallet (το κατεβάζετε από εδώ).
Δείτε το ψηφιακό πορτοφόλι στην πράξη
Και τελικά, τι γίνεται με τα ΚΤΕΛ;
Ο φοιτητής κάνει την εγγραφή του στο σύστημα (εδώ: https://academicid.minedu.gov.gr/) και παίρνει το πάσο του σε πλαστική κάρτα, από τη γραμματεία, λίγες μέρες μετά. Στο μεταξύ, παίρνει και μια εκτύπωση του πάσο. Αυτή - βλέπετε ότι γράφει μέχρι πότε ισχύει ως "δελτίο εισιτηρίου":
Αυτή η εκτύπωση, μετά από διευκρίνηση του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), που βγάζει τις κάρτες, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΣΤΑ ΚΤΕΛ ! Επειδή ο καθένας μπορεί να αλλάξει τη φωτογραφία, τα στοιχεία κ.λπ. στο pdf.
Αυτό που γίνεται δεκτό ήδη στα ΚΤΕΛ, είναι το αρχείο PKPASS στο ψηφιακό πορτοφόλι και φυσικά η κλασική ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο), αν είναι πλαστικοποιημένη.
Ο φοιτητής λοιπόν, έχει ήδη κάποια εφαρμογή πορτοφολιού. Σε αυτή έχει "κατεβάσει" ("download" σε ...απλά ελληνικά), το "πάσο" του. Αν δεν σας το δείξει σε πλαστική κάρτα, πρέπει να σας δείξει το πάσο (PKPASS) στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του.
Και πώς μπορώ να ελέγξω αν το πάσο που μου δείχνει ο φοιτητής είναι γνήσιο;
Θα υπάρξει σύντομα εφαρμογή, η οποία θα σκανάρει τον QR CODE (ξέρετε τι είναι αυτό, έτσι;), που θα έχουν τα πάσο και θα απαντά αν είναι έγκυρο, όπως σκανάρουν οι δημόσιες υπηρεσίες, μια υπεύθυνη δήλωση που κάναμε στο gov.gr.
To προγραμματάκι, που θα έχουμε στα εκδοτήρια των ΚΤΕΛ, θα απαντά έτσι:
Στο παράδειγμα, η Μαρία, δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, μας λέει η εφαρμογή αν και έχει ψηφιακό πάσο. Αυτό συμβαίνει επειδή, η Μαρία ξεπέρασε το χρόνο σπουδών που δικαιούται έκπτωση.
Συνοψίζοντας: Οι φοιτητές θα δείχνουν στην εκδότρια εισιτηρίων, το PKPASS αρχείο στο ψηφιακό πορτοφόλι τους. Μέχρι να είναι έτοιμη η εφαρμογή επαλήθευσης, τα PKPASS γίνονται δεκτά. ΔΕΝ γίνεται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, δεκτή ΕΚΤΥΠΩΣΗ σε χαρτί, επειδή δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό ασφαλείας.
Θύμισε μας και τι έκπτωση δικαιούνται οι φοιτητές; 25% ή 50%
Αν δεν βαρέθηκες ακόμη το διάβασμα, η απάντηση είναιεδώ
Σάκης Γεωργιάδης, 3/11/2021
Στη διάθεση των συναδέλφων στο blogmetafores@gmail.com ή στο κλειστό group ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ