Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Αδεια οδικού μεταφορέα : πόσα χρήματα πρέπει να έχω;

 Σύμφωνα με το Ν.4663/2020, άρθρο 28, που ισχύει:

Το ύψος της οικονομικής επιφάνειας για την έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων για κάθε μεταφορέα, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας εισόδου του στο επάγγελμα και του τύπου της μεταφορικής επιχείρησης, ορίζεται στο ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ όταν χρησιμοποιείται μόνο ένα όχημα και πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε επιπλέον χρησιμοποιούμενο όχημα. Για παράδειγμα, ένα ΚΤΕΛ με ...20 λεωφορεία, για να εκδώσει ή ανανεώσει την άδεια οδικού μεταφορέα, πρέπει να καλύψει το ποσό των 5.000 Χ 20 = 100.000 + 4.000 το επιπλέον ποσό για το 1ο λεωφορείο = 104.000 ευρώ.

Οι 4 τρόποι για την απόδειξη της οικονομικής επιφάνειας:


Το ύψος της οικονομικής επιφάνειας αποδεικνύεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους ή με συνδυασμό αυτών, κατ’ επιλογήν της επιχείρησης:

(α) με βεβαίωση τραπεζικού υπολοίπου στο όνομα της μεταφορικής επιχείρησης σε μια ή περισσότερες τράπεζες που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν νόμιμα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βεβαίωση πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι μία (1) εβδομάδα πριν από την υποβολή της αίτησης για έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος και σε αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της μεταφορικής επιχείρησης και τραπεζικό υπόλοιπο τουλάχιστον ίσο με τα ποσά του πρώτου εδαφίου ή

(β) με εγγυητική επιστολή τράπεζας, η οποία είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με γραμμάτιο παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για ποσό ίσο τουλάχιστον με τα ποσά του πρώτου εδαφίου ή

(γ) με τους ετήσιους λογαριασμούς της μεταφορικής επιχείρησης επικυρωμένους από ελεγκτή ή από δεόντως διαπιστευμένο πρόσωπο, από τους οποίους προκύπτει ότι η μεταφορική επιχείρηση κάθε χρόνο διαθέτει κεφάλαιο και αποθεματικά τουλάχιστον ίσο με τα ποσά του πρώτου εδαφίου* ή

(δ) με ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης από επιχείρηση ιδιωτικής ασφάλισης που δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ελλάδα και που παρέχει ασφαλιστική κάλυψη στην επιχείρηση για ποσό τουλάχιστον ίσο με τα ποσά του πρώτου εδαφίου».**

*Για παράδειγμα: 
το ΚΤΕΛ του παραδείγματος, έχει ίδια κεφάλαια 923.265 ευρώ. Συνεπώς, μπορεί να εκδώσει άδεια οδικού μεταφορέα, με πιστοποιητικό ορκωτού ελεγκτή, για 923.000 / 5.000 = 184 λεωφορεία ΧΩΡΙΣ να καταθέσει χρήματα στην τράπεζα και να πάρει τη βεβαίωση.
Οι υπηρεσίες και οι διάφοροι μεσολαβητές ζητούν συνήθως βεβαίωση τράπεζας με το ποσό, καθώς αυτή ήταν η πρακτική για χρόνια. Η πολιτεία θέλησε να διευκολύνει όμως τις μεταφορικές επιχειρήσεις και καθιέρωσε και το γ' και δ' κριτήριο, τα οποία ...είναι καιρός να εφαρμοστούν! 

Δεν είναι μονόδρομος η βεβαίωση τράπεζας ότι υπάρχουν τα λεφτά σε λογαριασμό! 

Μπορεί εναλλακτικά να κατατεθεί 
  • εγγυητική επιστολή, 
  • βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή αν υπάρχει ισολογισμός ή 
  • ασφαλιστήριο επαγγελματικής ευθύνης.



**Και μια σχετική εγκύκλιος, για την πενταετή ισχύ των δικαιολογητικών:

Κατόπιν ερωτημάτων περιφερειακών υπηρεσιών μεταφορών και πολιτών, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας μεταφορών: 

1. Όταν ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά, που κατατίθενται για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων, έχουν διάρκεια ισχύος μικρότερη της πενταετίας, για παράδειγμα το ασφαλιστήριο επαγγελματικής ευθύνης, το μισθωτήριο της έδρας ή η σύμβαση με τον διαχειριστή μεταφορών, η άδεια οδικού μεταφορέα εκδίδεται με πενταετή διάρκεια αλλά ο κάτοχός της υποχρεούται, πριν από τη λήξη του δικαιολογητικού, να το ανανεώσει. Η περιφερειακή υπηρεσία μεταφορών παρακολουθεί την ισχύ των δικαιολογητικών, όταν είναι μικρότερη της πενταετίας. Επίσης, με αφορμή κάθε μεταβολή στην άδεια κυκλοφορίας ΦΔΧ, η υπηρεσία ελέγχει εάν κάποιο από τα δικαιολογητικά της άδειας οδικού μεταφορέα έχει λήξει και, σε καταφατική περίπτωση, ζητά την ανανέωση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού. Η ανανέωση του δικαιολογητικού είναι προϋπόθεση και για την μεταβολή που ζητήθηκε. 

2. Σε περίπτωση που η υπηρεσία διαπιστώσει ότι ένα δικαιολογητικό της άδειας οδικού μεταφορέα έχει λήξει χωρίς να αντικατασταθεί/ανανεωθεί, ενημερώνει τον κάτοχο της άδειας καλώντας τον να αποδείξει εκ νέου την συγκεκριμένη προϋπόθεση του κανονισμού 1071/2009, τάσσοντας γι’ αυτό εύλογη προθεσμία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο μηνών. Εάν από αυτή τη διερευνητική διαδικασία αποδειχθεί ότι πράγματι δεν πληρούται πλέον η συγκεκριμένη προϋπόθεση, η υπηρεσία εφαρμόζει την διαδικασία της αριθμ. Β1/8534/625/6-3- 2014 (ΒΙΚ31-4ΞΑ) εγκυκλίου. 

3. Διαφορετικές οδηγίες που έχουν δοθεί με προηγούμενες εγκυκλίους παύουν να ισχύουν από την έκδοση της παρούσας. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και την εφαρμογή των ανωτέρω.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΑΥΣ 25/11/2021



Σύνδεσμοι: 

sakisgeorgiadis