Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Νέο ΦΕΚ: Δικαιολογητικά για τη λειτουργία σταθμού υπεραστικών λεωφορείων

 Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 5271/12-11-2021 η Αριθμ. 313214 ΚΥΑ, με θέμα "Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου, δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για τη γνωστοποίηση λειτουργίας σταθμού υπεραστικών λεωφορείων".

Η καινοτομία που εισάγει η ΚΥΑ, είναι η γνωστοποίηση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www. notifybusiness.gov.gr της λειτουργίας του...

σταθμού, που δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη αυτού, να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Όμως, προβλέπεται η συγκέντρωση εκατοντάδων δικαιολογητικών στη συνέχεια, ώστε να είναι νόμιμος και να μην είναι συνεχώς εκβιαζόμενος από δημόσιες υπηρεσίες για "ελλείψεις" στο φάκελό του.

Ουσιαστικά, ενώ η διαδικασία της γνωστοποίησης, δημιουργήθηκε θεωρητικά, για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, στην πράξη κατέστη, μια ακόμη υποχρέωση, που επιβαρύνει υπέρμετρα, αντί να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις. Ναι μεν, η δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, όμως η συνέχεια μπορεί να καταστεί εφιαλτική, καθώς ο επιχειρηματίας θα έχει καταβάλει τα χρήματα της επένδυσης, θα λειτουργεί και θα βρεθεί να εκβιάζεται συνεχώς, αφού "Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να έχει συγκεντρώσει και να τηρεί στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς του, διαθέσιμα για κάθε έλεγχο, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:...", τα οποία δικαιολογητικά θα μπορεί να ορίζει ως "ελλιπή" οποιοσδήποτε κρατικός υπάλληλος, θα θελήσει να τιμωρήσει ή να εκβιάσει τον επιχειρηματία.

Η έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης, "με μια απλή γνωστοποίηση", δεν είναι ούτε απλούστευση, ούτε διευκόλυνση. Είναι ....Ρώσικη ρουλέτα, αφού η συνέχεια εξαρτάται από τα "κέφια" του οποιουδήποτε ελεγκτή.


Ολόκληρο το ΦΕΚ

sakisgeorgiadis