Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Κατανοητές οδηγίες για να κάνετε γνήσιο υπογραφής σε ιδιωτικό συμφωνητικό μέσω gov.gr κι όχι ΚΕΠ !

Κάνετε ιδιωτικό συμφωνητικό με κάποιον; Δεν χρειάζεται να πάτε στο ΚΕΠ για γνήσιο υπογραφής!
Διαθέσιμες είναι από την Παρασκευή 19-11-2021, οι υπηρεσίες «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού». Πρόκειται για δύο νέες υπηρεσίες που... επιτρέπουν στους πολίτες να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε είδους έγγραφο ή συμφωνητικό και έρχονται να πλαισιώσουν τις εμβληματικές υπηρεσίες της ψηφιακής έκδοσης Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης. Ολοκληρώνεται, έτσι, πλήρως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με το γνήσιο της υπογραφής για το σύνολο των ιδιωτικών εγγράφων που συντάσσουν πολίτες και επιχειρήσεις.


Οι δύο νέες υπηρεσίες μαζί με την ψηφιακή έκδοση Εξουσιοδότησης και Υπεύθυνης Δήλωσης είναι διαθέσιμες στο docs.gov.gr, το οποίο θα λειτουργεί εφεξής ως το σημείο συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών για τη βεβαίωση γνησίου υπογραφής. Επίσης, είναι προσβάσιμες και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα». 

Πώς λειτουργεί - Τα 10 βήματα με απλά λόγια:

ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να καταρτίσουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, το οποίο να έχει θεώρηση γνησίου υπογραφής, σαν να πήγαμε στο ΚΕΠ

! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε δίπλα μας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου

Τα βήματα:

1. Συντάσσουμε το ιδιωτικό συμφωνητικό και το έχουμε σε υπολογιστή σε μορφή PDF κανονικά, όπως θα το εκτυπώναμε και θα το υπογράφαμε με στυλό.

2. Ο 1ος συμβαλλόμενος Αποστόλου, μπαίνει στο site docs.gov.gr

3. Επιλέγει "ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού"

4. Συνέχεια και δημιουργία νέου συμφωνητικού
5. Συμπληρώνει τα στοιχεία του 2ου συνυπογράφοντα ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

6. Ανεβάζει το PDF
7. Βγαίνουν τα στοιχεία των δύο συμβαλόμενων, οπότε πατάει "υπογραφή"

8. Το σύστημα στέλνει μήνυμα με τον κωδικό στο κινητό, το οποίο πρέπει να είναι επιβεβαιωμένο. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που συναντούν οι πολίτες, είναι ότι δεν έχουν πιστοποιήσει το κινητό τους. Όσοι δεν έχουν πιστοποιημένο κινητό, πρέπει να συνδεθούν, όχι με κωδικούς taxisnet, αλλά τράπεζας και να ξανακάνουν τη διαδικασία.

Ο Πρώτος συμβαλλόμενος ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ έχει τελειώσει. Εκκρεμεί η συνυπογραφή του 2ου συμβαλλόμενου. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ βλέπει αυτό:

το συμφωνητικό αποστέλλεται στη θυρίδα του 2ου συμβαλλόμενου 

8. Ο 2ος , ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μπαίνει και αυτός στο docs.gov.gr

9. στο παραπάνω βήμα 4 πατάει "Εκκρεμότητες"
10. το σύστημα του παρουσιάζει το συμφωνητικό ως "εκκρεμή υπόθεση", 

κάνει την ίδια διαδικασία υπογραφής και πλέον το συμφωνητικό βρίσκεται στη θυρίδα του κάθε ενός από τους δύο, στην οποία μπαίνουν όποτε θέλουν γράφοντας απλά my.gov.gr και εκτυπώνουν το συμφωνητικό, το οποίο στο κάτω μέρος έχει τις ψηφιακές υπογραφές, είναι δηλαδή έτσι:



sakisgeorgiadis.blogspot.com

sakisgeorgiadis