Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΟΑΣΘ - ΟΑΣΑ: Παρέμβαση της Yutong εναντίον της SOLARIS

 Παρέμβαση ενώπιον της Α.Ε.Π.Π. άσκησε η Yutong Bus Co., Ltd., και εναντίον της προσφυγής της SOLARIS, καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία στην προσφυγή της, αμφισβητεί το δικαίωμα Κινέζικων εταιρειών να... συμμετάσχουν στο διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.


Η εταιρεία «SOLARIS Bus & Coach sp. z o.o.» (εφεξής, η «Προσφεύγουσα»), η οποία εδρεύει στην Πολωνία, άσκησε ενώπιον της Αρχής Σας την από 02.11.2021 προδικαστική προσφυγή, με την οποία στρέφεται κατά της παραπάνω με αρ. 06/2021 Διακήρυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, η προσφεύγουσα προσβάλλει μία σειρά από όρους της Διακήρυξης, ισχυριζόμενη ότι οι όροι αυτοί δεν είναι νόμιμοι. Μεταξύ των προσβαλλόμενων όρων, περιλαμβάνεται και ο όρος 2.2.1 της Διακήρυξης, ο οποίος προβλέπει τους δικαιούμενους συμμετοχής στο διαγωνισμό (βλ. σελ. 24-25 της προσφυγής, πέμπτος λόγος προσφυγής).

Με την παρούσα η εταιρεία μας παρεμβαίνει νόμιμα και παραδεκτά κατά του πέμπτου λόγου της υπό κρίση προδικαστικής προσφυγής και υπέρ του κύρους του όρου 2.2.1 της προσβαλλόμενης Διακήρυξης. Ειδικότερα, η εταιρεία μας, με την επωνυμία «Yutong Bus Co., LtD», εδρεύει στην Κίνα και δραστηριοποιείται στο αντικείμενο του διαγωνισμού, δηλαδή στον τομέα της κατασκευής και προμήθειας αστικών οχημάτων - λεωφορείων, παρελκόμενων και ανταλλακτικών, όπως προκύπτει από την άδεια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας μας (Σχετικό 1). Διαθέτουμε δε προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο του διαγωνισμού έχοντας αναλάβει και εκτελέσει προηγούμενες συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου, καθώς κατασκευάζουμε και προμηθεύουμε περισσότερα από εξήντα χιλιάδες (60.000) λεωφορεία όλων των τύπων ετησίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία μας προτίθεται να συμμετάσχει στον επίδικο διαγωνισμό υποβάλλοντας προσφορά εντός της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώνεται και από την από 15.10.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας, δυνάμει της οποίας αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στον εν λόγω διαγωνισμό και ορίστηκαν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι της εταιρείας για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών. 

Συνεπώς, η εταιρεία μας διαθέτει το απαραίτητο έννομο συμφέρον για την άσκηση της παρούσας παρέμβασης, καθώς αποτελεί οικονομικό φορέα που δραστηριοποιείται στο αντικείμενο του διαγωνισμού και προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτόν με την υποβολή προσφοράς. Η εταιρεία μας παρεμβαίνει υπέρ του όρου 2.2.1 της Διακήρυξης και κατά του πέμπτου λόγου της προδικαστικής προσφυγής. Ειδικότερα, η εταιρεία μας εδρεύει στην Κίνα, η οποία επέχει θέση παρατηρητή (observer) στη Συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επομένως, με έννομο συμφέρον παρεμβαίνουμε υπέρ του κύρους του συγκεκριμένου όρου ο οποίος νόμιμα διευκρινίζει και επιβεβαιώνει ότι «δεν αποκλείονται σε καμία περίπτωση χώρες που είναι σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης κατά το στοιχείο (γ) συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητών –observers» (βλ. ΑΕΠΠ 3/2018, σκ. 4).




sakisgeorgiadis