Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Freedom Pass ΚΤΕΛ : Πώς χρησιμοποιείται

Το sakisgeorgiadis.blogspot.com παρουσιάζει με απλά λόγια τη χρήση της κάρτας Freedom Pass, που χορηγείται σε νέους 18-25 ετών, με σκοπό την προώθηση των εμβολιασμών έναντι της πανδημίας Covid-19.

Η κάρτα Freedom Pass λειτουργεί όπως ....οποιαδήποτε άλλη χρεωστική κάρτα, μόνο που είναι άυλη. Συνδέεται με κάποια τράπεζα στην οποία το κράτος κατέθεσε τα 150 ευρώ.


A. H διαδικασία

Ι. Πώς πληρώνουν όσοι έχουν freedom pass, στα εκδοτήρια

Πολύ απλά και ...ανέπαφα: Οι χρήστες (π.χ. φοιτητές), έχουν την κάρτα στο κινητό τους και πληρώνουν στα εκδοτήρια, πλησιάζοντας το κινητό τους -με ενεργοποιημένο το NFC- στο POS  του εκδοτηρίου, όπως κάνουν με τις ανέπαφες (contactless) χρεωστικές κάρτες.


ΙΙ. Πώς πληρώνουν όσοι έχουν freedom pass, στo e-ticket
 
Πολύ απλά: Εαν οι δικαιούχοι νέοι 18-25 ετών, αγοράζουν εισιτήριο από ηλεκτρονικά καταστήματα των ΚΤΕΛ (e-ticket), βάζουν τα στοιχεία της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Freedom Pass, όπως κάνουν με κάθε άλλη κάρτα.

Ως εκ τούτου, τα ΚΤΕΛ λαμβάνουν τα χρήματα απευθείας, όπως με κάθε άλλη συναλλαγή μέσω POS ή ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-ticket).





Β. Η νομοθεσία

Η διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, περιγράφεται στο ΦΕΚ Β' 3194 / 20 Ιουλίου 2021. Κατεβάστε το από εδώ.
Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να δέχονται πληρωμή με freedom pass είναι οι εξής:

Συμπεριλαμβάνεται συνεπώς ο Κ.Α.Δ. των ΚΤΕΛ, δηλαδή ο 49.39



Γ. Συχνές ερωτήσεις


Τι είναι το Freedom Pass;

Το Freedom Pass είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150€ που προορίζεται για αγορές σε συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Έτσι, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να πληρώνει για προϊόντα και υπηρεσίες απλά «σκανάροντας» στο ταμείο το κινητό του τηλέφωνο εάν πρόκειται για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα είτε εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας σε e-shop εάν πρόκειται για ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Όλοι οι νέοι 18-25 ετών, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1996 έως 31/12/2003, δικαιούνται να εκδώσουν το Freedom Pass. Μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19.



Πώς εκδίδω το Freedom Pass;

To Freedom Pass εκδίδεται με αίτηση που υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω του freedompass.gov.gr. Για να εισέλθετε στην πλατφόρμα θα χρειαστείτε οι κωδικοί σας στο Taxisnet. Η αίτηση πραγματοποιείται σε λίγα βήματα, εισάγοντας και επιβεβαιώνοντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και το email σας. Αν κάποιος δεν διαθέτει κωδικούς Taxisnet, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Την επόμενη ημέρα, λαμβάνετε SMS και email για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.



Πού και πώς το χρησιμοποιώ;

Το Freedom Pass μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές εντός Ελλάδας σε επιχειρήσεις με το σήμα των VISA ή MasterCard που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Η χρήση της μπορεί να αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού για το προϊόν ή την υπηρεσία που επιθυμεί να αποκτήσετε. Το Freedom Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών Apple Pay (για συσκευές iOS ) ή Google Pay (για συσκευές Android).



Είμαι επιχειρηματίας; Πώς λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Freedom Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;

Η κάρτα Freedom Pass λειτουργεί όπως οποιαδήποτε άλλη χρεωστική κάρτα. Ως εκ τούτου, τα χρήματα λαμβάνονται απευθείας όπως κάθε άλλη συναλλαγή μέσω POS ή ηλεκτρονικής τραπεζικής.


Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31/12/21. Το Freedom Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.


sakisgeorgiadis