Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Νέα διαδικασία αδειοδότησης ΤΕΟΜ, μόνο με γνωστοποίηση

Δημοσιεύθηκε στις 5-11-2021 το ΦΕΚ Β' 5161, που περιέχει την απόφαση με Αριθμ. 18913 "Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου, δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για τη γνωστοποίηση λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.)."
Διαδικασία και περιεχόμενο γνωστοποίησης 

1. Για την έναρξη λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση σύμφωνα με το Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ασκούμενη δραστηριότητα και υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σ’ αυτή στοιχεία. 

2. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε. του άρθρου 14 του ν.  4442/2016. Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε. ως προς το τμήμα που αφορά στη γνωστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών, η γνωστοποίηση υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ) και το οποίο βρίσκεται σε αντιστοίχιση με το ηλεκτρονικό Μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων (ΜΗ.ΤΕ.) του Υπουργείου Τουρισμού ή και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eu-go. 

3. Η γνωστοποίηση λαμβάνει μοναδικό αριθμό και χρονοσήμανση, τα οποία παράγονται από το σύστημα. Το αρχείο με τον μοναδικό αριθμό επέχει θέση αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης και τηρείται μαζί με τα δικαιολογητικά του άρθρου 4 στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας. Ταυτόχρονα εκδίδεται και αποδίδεται στον υποβάλλοντα την γνωστοποίηση αριθμός ΜΗ.Τ.Ε. τουριστικής επιχείρησης οδικών μεταφορών. 

4. Από το σύνολο των γνωστοποιήσεων που αποστέλλονται, η αρμόδια Αρχή του άρθρου 2 οφείλει να εξασφαλίζει ότι ελέγχθηκε τουλάχιστον το 30% ανά εξάμηνο των δραστηριοτήτων που υποβάλλουν γνωστοποίηση ή μεταβολή της σύμφωνα με την παρούσα, εντός της χωρικής της αρμοδιότητας. 

5. Κατά την υποβολή γνωστοποίησης ο φορέας δραστηριότητας δηλώνει με ακρίβεια τα απαιτούμενα στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία της γνωστοποίησης και τηρεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης φάκελο με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τα οποία επιδεικνύει όταν του ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. 

6. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής γνωστοποίησης επιτρέπεται η λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας. Η υποβολή της γνωστοποίησης καθιστά υποχρεωτική τη λειτουργία της επιχείρησης από τον φορέα. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 8. 

7. Η αρμόδια Αρχή του άρθρου 2 κοινοποιεί αμελλητί και το αργότερο το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών τη γνωστοποίηση σε κάθε Υπηρεσία που κατά την κρίση της πρέπει να λάβει γνώση για τη λειτουργία της δραστηριότητας, προκειμένου να ασκήσει τους κατά νόμο προβλεπόμενους ελέγχους. Η κοινοποίηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαβιβαστικού εγγράφου για τον σκοπό αυτόν.

 Άρθρο 4 Απαιτούμενα δικαιολογητικά και τήρηση φακέλου 

1. Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να έχει συγκεντρώσει και να τηρεί στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς του, διαθέσιμα για κάθε έλεγχο, τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 

(α) Άδεια οδικού μεταφορέα επιβατών σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 346/2001 (Α’ 233), ανανεώνεται κατά τη λήξη του. 

(β) Αποδεικτικό καταβολής του αντιτίμου του παραβόλου του άρθρου 7.

γ) Σε περίπτωση νομικού προσώπου, νομιμοποιητικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η νόμιμη σύσταση νομικών προσώπων και η εκπροσώπησή τους.

 Η Υποχρέωση αίρεται, εφόσον καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους από την αρμόδια Αρχή του άρθρου 2 μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). 

2. Με την υποβολή γνωστοποίησης εκδίδεται αυτόματα αποδεικτικό, αντίγραφο του οποίου πρέπει να τηρείται στην έδρα της τουριστικής επιχείρησης οδικών μεταφορών μαζί με τα δικαιολογητικά της παρ. 1. 3. Οποιαδήποτε ανανέωση δικαιολογητικού δηλώνεται από τον φορέα της δραστηριότητας στο ηλεκτρονικό σύστημα www.notifybusiness.gov.gr., χωρίς να απαιτείται η καταβολή παραβόλου. Με τη διαπίστωση της πλήρους λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ. - Α.Δ.Ε.) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016 (Α’ 230), ο φορέας της δραστηριότητας αναρτά και σε ψηφιακή μορφή όλα τα δικαιολογητικά του άρθρου 4.

Ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ






sakisgeorgiadis