Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Πολλές γερμανικές πόλεις σταμάτησαν τη χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων, μετά από απανωτές πυρκαγιές

 Οι πιθανοί κίνδυνοι της ηλεκτροκίνησης εξετάζονται προσεκτικά στη Γερμανία, μετά από μια τρίτη μεγάλη πυρκαγιά σε αμαξοστάσιο λεωφορείων, που... προφανώς προκλήθηκε από ηλεκτρικό λεωφορείο.

Δημόσιες μεταφορικές εταιρείες αναλαμβάνουν δράση μετά την ανάφλεξη ηλεκτρικού λεωφορείου, που φέρεται να προκάλεσε πυρκαγιά στη Στουτγάρδη την περασμένη εβδομάδα (δείτε το θέμα στο sakisgeorgiadis.blogspot.com/2021/10/20.html), αναφέρει η εφημερίδα Die Welt.

Η εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών του Μονάχου, MVG, βγάζει εκτός λειτουργίας οκτώ παρόμοια ηλεκτρικά λεωφορεία, μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς στη Στουτγάρδη. Η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε ενώ το λεωφορείο ήταν στο αμαξοστάσιο, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες όμως,  ένα τεχνικό ελάττωμα μπορεί να είναι η αιτία της φωτιάς. 

Η πυρκαγιά της 30ης Σεπτεμβρίου κατέστρεψε ολοσχερώς 25 λεωφορεία στο αμαξοστάσιο, εκ των οποίων δύο με ηλεκτρική κίνηση, προκαλώντας ζημιές αξίας εκατομμυρίων ευρώ. 




Η εταιρεία μεταφορών της Στουτγάρδης, SSB, έχει επίσης σταματήσει τη χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων στην πόλη. Το περιστατικό ακολούθησε παρόμοια πυρκαγιά τον Ιούνιο σε αποθήκη λεωφορείων στο Ανόβερο, η οποία κατέστρεψε την αίθουσα και εννέα λεωφορεία. Τα ηλεκτρονικά λεωφορεία ανακλήθηκαν τότε, αλλά αναμένεται να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια τους τον Νοέμβριο. Τον Απρίλιο, μια πυρκαγιά στο αμαξοστάσιο του Rheinbahn στο Ντίσελντορφ προκάλεσε ζημιές συνολικής αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.




Ενώ ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων στις γερμανικές δημόσιες συγκοινωνίες διπλασιάστηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 58 % των Γερμανών είχαν αμφιβολίες για την «περιβαλλοντική συμβατότητα» της ηλεκτρικής κινητικότητας.

sakisgeorgiadis