Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Νέο ΦΕΚ: Τι ισχύει στα λεωφορεία από αύριο - Αυξάνεται η πληρότητα στα αστικά σε 85%

 Το απόγευμα της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2021, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Β' 4919.

 Με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 66436 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο...

σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00", 

που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' 4919/24-10-2021, αυξάνεται η πληρότητα (ήταν 65%) και των αστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ.



Η διάταξη για την πληρότητα 85%:


 Λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ)].



Ποιά πιστοποιητικά χρειάζονται σε ταξίδια εκτός νομού

Παραμένουν ίδιες οι ρυθμίσεις για τα "χαρτιά" που πρέπει να έχουν οι επιβάτες, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, ή για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, Μοριακό ή Rapid test εργαστηρίου.

Σε ποιόν επιδεικνύονται οι επιβάτες τα πιστοποιητικά

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης, διαγνωστικού και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς αυτά, κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους και πριν την επιβίβασή τους στα ως άνω μέσα μεταφοράς, από το προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας/εταιρίας ή από προσωπικό εταιριών φύλαξης (security).

Υποχρεωτική η μάσκα

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.  

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης, επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ σε κάθε επιβάτη λεωφορείου ή συρμού, που δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω μέτρα (πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid test κ.λπ.)



Ποιός είναι αρμόδιος για τον έλεγχο & ποιός επιβάλει πρόστιμο

Αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων είναι οι εξής κρατικές αρχές:

1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του άρθρου 50 του ν. 4753/2020 (Α΄ 227), και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), καθώς και η Μονάδα Επιθεώρησης και Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. β) Όργανα ελέγχου αποτελούν οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα αρμόδια όργανα των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, οι ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), καθώς και το προσωπικό της Μονάδας Επιθεώρησης και Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

2. Τα ανωτέρω όργανα ελέγχου διενεργούν τακτικούς ελέγχους, έκτακτους ελέγχους και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας, ενημερώνουν εγγράφως την προϊσταμένη τους υπηρεσία ή αρχή για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων φέρουν και επιδεικνύουν υποχρεωτικώς την υπηρεσιακή τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο αποδεικτικό της ιδιότητάς τους. 


Το ΦΕΚ Β 4919/21

Λεωφορεια Πληροτητα Φεκ β 4919 by sakisgeorgiadis on Scribd

sakisgeorgiadis