Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Γιατί κρίθηκε παράνομη η απεργία στον ΟΑΣΘ

Το μεσημέρι της Τετάρτης 13/4/2022, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έκρινε ότι η προκηρυχθείσα απεργία της 14/4/2022, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Ν.4808/21. Δείτε τι ακριβώς έγινε:

Λέει ο Ν.4808/21:

Η απεργία ....στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, επιτρέπεται μετά από την τήρηση της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 20* και του άρθρου 21.
 
Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, ....πρέπει να διαθέτουν εκτός από το προσωπικό της παραγράφου 1 και το αναγκαίο προσωπικό για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Οι στοιχειώδεις αυτές ανάγκες ορίζονται ως τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας.



Τί έγινε στην περίπτωση του ΟΑΣΘ

Ο Νόμος θέλει να οριστεί από το Συνδικάτο ποιοί θα δουλέψουν την ημέρα της απεργίας, σε κάθε τμήμα. Όχι, γενικά "θα δουλέψουν αυτοί οι 600 από τους 1.800", αλλά αναλυτικά , σε κάθε τμήμα, που βγαίνει υπηρεσία.

Το Συνδικάτο έκανε πολλή και φιλότιμη προσπάθεια, να καλύψει τις νομικές πρόνοιες. Κατάρτισε κατάσταση εργασίας με το 1/3 των οδηγών, των τεχνικών και λοιπών εργαζομένων του "προσωπικού ασφαλείας". Πιο απλά: Το Συνδικάτο "έβγαλε υπηρεσία", με το 1/3. 
Όμως "ξέχασε" (δεν μπόρεσε) να ορίσει προσωπικό ασφαλείας στο τμήμα τηλεματικής! 
Στο συγκεκριμένο τμήμα, προβλέπεται να εργάζονται 6 άτομα στη βάρδια, επομένως, ο ΟΑΣΘ ζήτησε από το Συνδικάτο, να δηλώσει ποιοί θα είναι οι 2, που θα καλύψουν τις "στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου". Το Συνδικάτο δεν έχει μέλη του που να δουλεύουν στην τηλεματική (οι περισσότεροι άλλωστε πληρώνονται από τη LINK) και δεν μπόρεσε να βρει το ένα τρίτο που ζητάει ο νόμος.
Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, έκρινε την έκβαση της συζήτησης, υπέρ του εργοδότη ΟΑΣΘ.

Τα παμε πολύ έγκαιρα, από πέρυσι, ότι όλες οι απεργίες στα ΜΜΜ θα κρίνονται παράνομες...


Σάκης Γεωργιάδης, 14/4/2022

sakisgeorgiadis